Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care prevede majorarea alocației pentru copii cu rata inflației, începând din anul 2020, transmite Agerpres.

Legea vizează completarea art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993, în sensul introducerii unei norme privind majorarea valorii alocației cu indicele anual de inflație, pentru a menține cuantumul acesteia la aceeași valoare de piață.

„Cuantumul alocației de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, începând cu data de 1 ianuarie 2020", prevede actul normativ.

Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari PNL. Actul normativ a fost respins de Senat, însă Camera Deputaților l-a adoptat în calitate de for decizional.
 
La acest moment, conform Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, alocația este de 150 de lei și se acordă copiiilor între 3 și 18 ani, precum și celor care au trecut de 18 ani, până termină liceul sau școala profesională.

De asemenea, există și un cuantum mai ridicat, de 300 de lei, care se acordă pentru copiii de până în doi ani, precum și pentru cei cu handicap, până la 18 ani, în cazul celor din urmă. În privința ratei anuale a inflației, aceasta este calculată și publicată de către Institutul Național de Statistică.