ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La peste trei decenii de la căderea regimului comunist, arhivele Securității continuă să producă surprize. Investigațiile unui cercetător, Emilian Tilibașa, acreditat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), au scos la iveală un element din biografia Angelei Gheorghiu despre care soprana de renume internațional a preferat să nu vorbească până acum, dezvăluie Libertatea, într-un material exclusiv.

Deși Gheorghiu, fostă Burlacu, a scris o carte autobiografică, aceasta nu a divulgat niciodată secretul colaborării cu Securitatea, după cum a făcut-o Lucian Boia, de exemplu, într-un târziu, constrâns de dezvăluirile iminente ale presei: „Am colaborat cu Securitatea 16 ani. Ce era să fac?”. 

În vara lui 1987, când era în anul III de facultate, soprana Angela Gheorghiu a semnat un angajament de colaborator al Securității, conform dosarului din arhivele CNSAS cu cota R 079764, arată sursa citată.

În ultima perioadă, soprana își făcuse un obicei din a înjura alți muzicieni români sau genii ale României, ca George Enescu. Astfel, ea a afirmat că Enescu este „o legendă exagerată” și l-a criticat grobian pe dirijorul român Cristian Măcelaru pentru că a ales să dirijeze, în fața Turnului Eiffel, Rapsodia Română de George Enescu, de Ziua Franței.

LIBERTATEA: „Recrutarea de către Securitate a avut loc pe 23 iunie 1987, când un ofițer al Securității s-a întâlnit cu tânăra studentă, în vârstă de 21 de ani, și aceasta a semnat un acord de colaborare cu poliția politică a regimului comunist.

Conform uzanțelor Securității, Angela Burlacu (Gheorghiu) a primit numele conspirativ Gina, se arată în document.

Gina este numele de alint pe care i-l dăduse bunica sa maternă, Sanda Sandu, se arată în autobiografia artistei.

Prin angajamentul semnat în fața ofițerului de Securitate, studenta se arăta dispusă să „sprijine cu date pe care le cunoaște, considerând că aceasta este o îndatorire patriotică”.

Așa cum se întâmpla în cazul tuturor documentelor de acest fel, se obliga și să nu divulge nimănui secretele discuțiilor, indiferent de persoană sau de gradul de rudenie. Scopul urmărit de poliția politică, prin recrutarea studentei de anul III, era de a obține informații despre colectivul universitar din jurul acesteia.

În document se menționa că, după semnarea angajamentului, discuțiile cu Angela Burlacu au avut în vedere „probleme legate de atmosfera existentă în rândul cadrelor didactice și al studenților de la Conservator”.

În acea perioadă, una dintre preocupările Securității cu privire la artiști era ca aceștia să nu rămână în Occident atunci când plecau în turnee în străinătate.

În încheierea raportului realizat de Securitatea Municipiului București se propunea înregistrarea la Centrul de Informatică și Documentare a Angelei Burlacu în calitate de „colaboratoare a organelor de securitate”.

„Calități în culegerea de informații”

În dosarul CNSAS există și câteva descrieri ale studentei Angela Burlacu, realizate de alte surse informative ale Securității.

„Membră a corului Madrigal și studentă la cursurile serale, este o persoană care își cunoaște valoarea, având aprecieri pozitive din partea cadrelor didactice”, se arată în una dintre aceste note.

O alta se concentrează pe calitățile sale academice și profesionale. Este o persoană ambițioasă, cu o viziune clară asupra posibilităților de moment, asupra a ceea ce s-a câștigat sau mai trebuie să se câștige prin muncă și studiu. Sursă a Securității, despre Angela Gheorghiu: În notele altor surse ale Securității se arăta că studenta nu avea intenția de a părăsi țara. O mențiune a agenților Securității, de la încheierea notei descriptive, arăta că „Burlacu Angela este sursă a organelor noastre și se află în verificări în vederea acordării vizei pentru a se deplasa în străinătate”.

La finalul întâlnirii dintre agentul Securității și artistă, acesta îi făcea și el o scurtă caracterizare: „Din discuțiile purtate cu candidata s-a constatat că are o bună pregătire și orientare politică, prezență de spirit, sesizând corect elementele esențiale ale unei discuții, s-a constatat că este sinceră, dispusă să colaboreze cu organele de securitate, dovedind calități și posibilități în culegerea de informații”.

Citiți întreaga știre și vedeți mai multe Documente la LIBERTATEA: Marele secret al unei mari artiste. Soprana Angela Gheorghiu a semnat, în studenție, un angajament cu Securitatea. La dosar există o singură notă informativă

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews