ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Națională de Integritate a făcut marți precizări cu privire la starea de incompatibilitate și conflictul interese în care s-a aflat primarul Sectorului 1, explicând faptul că incidentele de integritate reținute în cazul Clotilde Armand nu se referă la sporul de 25% de care beneficiază primarii care implementează proiecte europene, scrie Cotidianul.

Conform ANI, distinct de acest spor de 25%, Clotilde Armand și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30% ca urmare a numirii sale în funcția de manager de proiect.

ANI  adus lămuriri cu privire la sportul de 25% din salariu:

„Precizăm că aceste incidente de integritate nu au fost reținute în privința dispozițiilor emise de persoana evaluată în baza art. 16, alin. (2) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ca efect al acestui act normativ, indemnizațiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% prin efectul legii, fără obligația ca aceștia să dețină calitatea de manager în cadrul acelor proiecte. Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcția de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, reținute în baza prevederilor art. 76 alin. (1) și ale art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003”, afirmă ANI.

ANI a stabilit că primarul Sectorului 1 s-a aflat în conflict de interese și incompatibilitate, fiind sesizat și Parchetul General în legătură cu săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, conform sursei citate.

„Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederi din Legea nr. 161/2003”, potrivit ANI.

De cealaltă parte, Președintele USR, Cătălin Drulă, afirmă că modul în care a acționat Agenția Națională de Integritate (ANI) în cazul edilului Sectorului 1, Clotilde Armand, îi ridică mari semne de întrebare, subliniind că, prin lege, un primar poate să fie manager de proiect, conform RomâniaTV.

Șeful USR a declarat că „ANI nu ar trebui să se uite la, nu știu, cât ați spus acolo, 3000 de lei pe lună, pentru cinci luni, într-un proiect care este în zona acestui spor pe care-l au toți primarii, și de la PNL și cei de la PSD, de lucru cu fonduri europene, ci, (…) poate ne explică ce este cu averea care nu poate fi explicată a domnului Rafila, prin faptul că a lucrat tot timpul la stat. Este o instituție asupra căreia eu am foarte mari semne de întrebare, inclusiv felul în care a acționat în acest caz, dar, până la urmă Clotilde Armand a explicat aceste lucruri, s-a pus la dispoziția oricui și eu am încredere că se vor clarifica aceste lucruri până la capăt „.