ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În perioada 20-24 noiembrie 2017, Agenția Natională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM)  desfășoară o campanie pentru promovarea raportării reacțiilor adverse suspectate la medicamente.  Este cea de-a doua campanie media, adresată publicului larg, iar inițiatorii ei speră că astfel vor fi salvate vieți.


„Contribuiți la îmbunătățirea gradului de siguranță a medicamentelor prin raportarea reacțiilor adverse suspectate!”, acesta este apelul lansat de Agenția Natională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) în cadrul celei de-a doua campanii europene de conștientizare a publicului larg, anul acesta fiind vizate în special medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală, precizează un comunicat de presă al ANMDM.


„Deși se pot utiliza în condiții de siguranță și eficacitate, medicamentele, chiar și cele care se pot elibera fără prescripție medicală, pot determina apariția unor reacții adverse. Este important ca riscurile asociate utilizării medicamentelor să fie înțelese și comunicate profesioniștilor din domeniul sănătății și pacienților”, avertizează Agenția.

Potrivit comunicatului,  „posibilele efecte adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac la simptome asemănătoare gripei sau la simple stări de disconfort. Raportarea efectelor adverse sprijină autoritățile de reglementare în acțivitatea de monitorizare a medicamentelor disponibile pe piață și în aplicarea unor măsuri corespunzătoare. De asemenea, este utilă și raportarea efectelor adverse suspectate apărute în cazul administrării mai multor medicamente, după utilizare pe termen îndelungat sau ca urmare a interacțiunilor cu alimente sau alte produse”.

„Autoritățile competente precum ANMDM se bazează pe raportarea reacțiilor adverse suspectate, pentru a se asigura că medicamentele de pe piață prezintă un grad acceptabil de siguranță. Din păcate, toate sistemele de raportare suferă din cauza unei deficiențe de raportare, de aceea campania noastră urmărește atât creșterea nivelului de conștientizare, cât și consolidarea sistemului”, precizează comunicatul.

Președintele ANMDM, dr. Nicolae Fotin, a afirmat: „Cel mai important obiectiv al activității noastre este acela de a ne asigura că medicamentele pe care le luați dumneavoastră și familiile dumneavoastră sunt eficace
și cu un grad acceptabil de siguranță. Campania pe care o desfășurăm va ajuta publicul, pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății să raporteze reacțiile adverse suspectate și să aibă încredere că rapoartele pe care ni le transmit sunt importante.

De fiecare dată când luați un medicament, asigurați-vă că faceți ce este bine pentru dumneavoastră. Important este să nu uitați să citiți prospectul care-l însoțește și din care aflați cât și cum să îl luați și informații despre reacțiile adverse cunoscute - nu luați niciodată mai mult decât vi s-a recomandat sau decât este înscris pe ambalaj. Dacă nu sunteți sigur, adresați-vă unui profesionist din domeniul sănătății.

Puteti contribui la siguranța medicamentelor prin raportarea reacțiilor adverse
suspectate, ușor și repede, folosind sistemul național de raportare, disponibil pe websiteul ANMDM la adresa https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/.”



Campania de conștientizare a constituit o componentă a Proiectului de acțiune comună intitulat„Întărirea colaborării pentru desfășurarea activității de farmacovigilență în Europa”
(Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe - SCOPE). Unul
dintre obiectivele principale ale campaniei este creșterea nivelului de conștientizare a
sistemelor naționale de raportare a reacțiilor adverse suspectate la medicamente.
 
Anul acesta, campania noastră se bucură de susținerea Centrului de monitorizare de la Uppsala al Organizației Mondiale a Sănătății.

Notă:
1. Sistemele naționale de raportare pentru colectarea reacțiilor adverse suspectate, din Statele Membre ale Uniunii Europene, au un rol de atenționare precoce în acțiunea de identificare a numeroase probleme importante de siguranță, multe dintre acestea nefiind asociate administrării unui anumit medicament până la primirea de raportări de catre autoritățile nationale competente.
2. ANMDM este autoritatea națională competentă în domeniul medicamentului de uz uman.
3. Campania media din cadrul Proiectului de acțiune comună SCOPE (scopejointaction.eu),
este desfășurată prin Grupul de lucru al profesioniștilor în comunicare, al organismului „Șefii Agențiilor Medicamentului”.
4. Centrul de monitorizare de la Uppsala al Organizației Mondiale a Sănătății a fost creat în anul 1978, în scopul sprijinirii Programului de Monitorizare Internațională desfășurat de Organizația Mondială a Sănătății”, arată comunicatul.