APC-România avertizează: Copiii sunt ținta reclamelor pentru alimente nesănătoase!

Producătorii de alimente nu protejează copiii din Europa față de reclamele care ridică în slăvi alimentele nesănătoase: acesta este rezultatul unei anchete desfășurate de Organizația Europeană a Consumatorilor - BEUC (Asociația Pro Consumatori este membru din anul 2005), ca parte dintr-un proiect inițiat de dna. profesor Amandine Garde, de la Universitatea din Liverpool. În urma dovezilor ample că auto-reglementarea marketingului produselor pentru copii nu funcționează, asociațiile de consumatori cer noi reguli emise de Uniunea Europeană.
Obezitatea și kilogramele în exces afectează unul din trei copii din Europa. Numeroase instituții, printre care Organizația Mondială a Sănătății, au atras atenția asupra influenței puternice pe care tehnicile de marketing a alimentelor nesănătoase o au asupra copiilor și a modului cum ei preferă anumite alimente. Cu toate acestea, nu există reglementări la nivelul Uniunii Europene care să facă ordine în marketingul adresat copiilor. Singurul instrument ar fi o inițiativă a companiilor alimentare (denumită EU Pledge) prin care ele se angajează să aplice anumite restricții în cadrul campaniilor de promovare. Dar rezultatele anchetei BEUC prezintă o serie de serioase deficiențe a acestui angajament:
-
Criteriile nutriționale sunt prea slabe: produsele considerate acceptabile pentru a fi propuse copiilor au un conținut mult mai mare de nutrienți problematici (zahăr, sare), față de nivelul recomandat de autoritățile sanitare;
-
Programele TV de mare audiență sunt folosite pentru reclame, în ciuda faptului că sunt urmărite de mulți copii;
-
Regulile subestimează tacticile de marketing folosite în lumea digitală și fizică;
-
Firmele încalcă propriile reguli fără probleme, iar procesul de soluționare a plângerilor este încet, cețos, inconsistent și prea îngăduitor.
În lumina acestor neajunsuri izbitoare, organizațiile de consumatori solicită:
-
Interzicerea publicității online pentru alimentele nesănătoase;
-
Interzicerea între orele 6 și 23 a reclamelor TV care promovează alimente nesănătoase pentru copii;
-
Interzicerea folosirii de tehnici de marketing adresate copiilor prin ambalajele produselor alimentare (de ex. personaje din desene animate sau mascote).
Doamna Monique Goyens, director general al BEUC, a făcut următoarele comentarii:
„Încă o dată, auto-reglementarea se prezintă ca o metodă care nu este capabilă să interzică reclamele adresate copiilor. Implicarea industriei alimentare prin înțelegeri voluntare nu servește decât să-i liniștească pe cei care reprezintă autoritățile și astfel să câștige timp, iar copiii noștri sunt asaltați de reclame care promovează alimente nesănătoase, în fiecare zi. Ancheta noastră, desfășurată în 10 țări din Europa, a identificat o gamă largă de tactici folosite de companiile alimentare. Fie că este vorba despre o invitație la dans, lansată de o băutură carbogazoasă pe Instagram, fie că este vorba de plasarea pe furiș a unei reclame la biscuiți într-un joc video, sau de un poster cu o reclamă pentru fast-food existent lângă un loc de joacă, este cu totul imposibil ca aceștia să nu bage în seamă reclamele care promovează alimente pe care ar trebui să le mănânce doar la unele ocazii. Omniprezența reclamelor atât de insistente ajung să-i convingă pe copii că este normal să bea cola în loc de apă sau să ronțăie un pachet de crochete în loc de un măr. Știind puternica influență a reclamelor pentru alimente asupra copiilor, paralel cu adevărata epidemie de obezitate, factorii politici nu-și mai pot ascunde capul în nisip. Marketingul pentru alimentele nesănătoase nu va face decât să se extindă dacă nu se iau măsuri imediate.”
Doamna Amandine Garde, profesor de drept la Universitatea din Liverpool, a adăugat: „există un consens pe plan internațional că auto-reglementarea, de la industrie către industrie a eșuat, să-i protejeze pe copii față de efectul marketingului produselor alimentare nesănătoase. În lumina naturii trans-frontaliere a acestui marketing este inacceptabil ca Uniunea Europeană să rămână într-o atitudine pasivă de peste două decenii. Acest proiect reafirmă argumentul că, pentru a fi eficiente, reformele legislative trebuie să fie bazate pe dovezi și nu pe încrederea dogmatică și rău plasată în virtuțile auto-reglementării”.
„Aportul ridicat de zahăr în alimentația din primii ani de viață ai unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce și alte probleme de sănătate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și diabet zaharat de tip 2. Deci, consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. În general, produsele destinate copiilor sunt lipsite de nutrienți, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică. În baza studiilor realizate în cadrul unor universități și instituții medicale de prestigiu, experții în nutriție și medicii pediatri nu recomandă folosirea alimentelor bogate în carbohidrați în alimentația copiilor”, subliniază conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.
Raportul complet, în limba engleză, se poate citi AICI.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Prima pagină Sănătate Social Știri
Persoane: Costel Stanciu
Locații: România
Subiecte: Manipularea prin mass-media
Organizații: Asociația Pro Consumatori OMS
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)