ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Pro Consumatori solicită Guvernului României înghețarea prețurilor produselor agroalimentare care formează coșul de consum al populației corespunzător unui trai de subzistență, timp de 12 luni, în urma sesizărilor primite din partea consumatorilor cu privire la creșterile mari de prețuri, în unele unități comerciale, la o serie de alimente considerate de bază în alimentația unei familii, informează APC-Romania.ro

Având în vedere îngrijorările care există vis-a-vis de continuarea creșterii prețurilor, experții Asociației Pro Consumatori au înțeles dificultățiile financiare cu care se confruntă atât Executivul țării, cât și societățile comerciale din domeniul agroalimentar în această perioadă de criză generată de epidemia COVID-19, drept pentru care propun Guvernului României înghețarea prețurilor la produsele agroalimentare necesare unui trai de subzistență pentru o perioadă de 12 luni. 

În opinia experților APC, întemeiată pe recomandările unor experți în alimentație rațională, Iancu Gonțea și Iulian Mincu, și pe rezultatele unor studii realizate de Institutul Național de Statistică și Institutul de Cercetare a Calității Vieții, plafonarea prețurilor, în contextul stării de urgență, trebuie realizată la următoarele produse, considerate de bază pentru un trai de subzistență:

Pâine (franzela, 300 grame), făina neagră de grâu, mălai, carne de porc (carne pentru gătit din spată de porc), carne de pui (pui grill), ouă, lapte 3,5% grăsime, telemea de oaie cu 50% grăsime, telemea de vacă cu 42% grăsime, iaurt 3,5% grăsime, unt 65% grăsime, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate 24%, ceapă, morcov, usturoi, pătrunjel, cartofi, fasole, mere, zahăr, gem de caise/prune, cafea.

Argumentele avute în vedere pentru alegerea alimentelor menționate mai sus sunt următoarele:

Pâinea este principala sursă de carbohidrați și proteine, românii fiind mari consumatori de pâine, consumul mediu lunar fiind de 9 kg/persoană. Mălaiul se folosește frecvent în alimentația românilor din mediul rural, este spornic și are avantajul că poate fi depozitat pe perioade lungi de timp, de până la un an.

Carnea de porc se regăsește în obișnuințele de consum ale adulților din țara noastră. Carnea de pui este o carne accesibilă ca preț și este carnea cea mai recomandată de nutriționiști pentru copii și bătrâni. Consumul mediu lunar de carne și preparate din carne este de 6 kg/persoană.Telemeaua de oaie este preferată de adulți, iar telemeaua de vacă este recomandată pentru copii. Iaurtul este recomandat pentru copii și persoanele în vârstă. Untul se folosește cu precădere la micul dejun. Uleiul de floarea soarelui este grăsimea folosită frecvent de români la gătit. Ceapa, morcovul, usturoiul și pătrunjelul pot fi folosite la toate felurile de mâncare. Cartoful și fasolea sunt legumele folosite frecvent în alimentația românilor. Consumul mediu lunar de cartofi este de 6,9kg/persoană. Merele se găsesc în toate anotimpurile, fiind în același timp extrem de hrănitoare pentru organismul uman, iar un adult consumă în medie 4,5 kg pe lună. Un măr pe zi ține doctorul departe! Zahărul este sursa cea mai ieftină de carbohidrați, care se folosește frecvent în gospodăriile românești pentru a pregăti dulciuri accesibile, necesarul zilnic de carbohidrați fiind de 70 grame/zi/adult.

„În situația în care 80% dintre români își fac cumpărăturile în marile structuri comerciale de tip supermarket, respectiv hipermarket, în actuala stare de urgență generată de COVID-19, Guvernul României și Parlamentul României trebuie să înghețe prețurile alimentelor care formează coșul de consum pentru un trai de subzistență și să oblige aceste structuri comerciale să asigure prezența produselor în oferta lor comercială. Totodată, este imperios necesar, având în vedere creșterile nejustificate de prețuri la unele produse de strictă necesitate, atât alimentare, cât și nealimentare, ca statul să monitorizeze în permanență aceste prețuri, iar creșterile de prețuri, pe perioada stării de urgență și până în momentul în care economia se stabilizează, să fie aprobate de ANAF numai în baza prezentării unor metodologii de calcul care să prezinte structura tuturor elementelor de costuri, iar adaosul comercial să nu fie mai mare de 10%, la care trebuie adăugată și rata anuală a inflației prognozate de BNR”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

APC România este o organizație de utilitate publică, cu o activitate neîntreruptă de 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor și membră a Organizației Europene a Consumatorilor.