ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Extravaganță pentru care și George Becali poate fi invidios: Răzvan Bucuroiu, realizator TVR, editorialist al Ziarului Lumina al Patriarhiei Române și director al editurii „Lumea credinței", a venit cu elicopterul la Mănăstirea Lainici, din Defileul Jiului, județul Gorj. Aparatul de zbor a aterizat chiar într-o parcare de lângă lăcașul de cult, transmite Adevărul.

Pentru aceasta traficul a fost oprit în zonă pe perioada aterizării și parcării elicopterului, zeci de șoferi cu familiile lor așteptând în defileu deblocarea traseului. Poliția a declarat că măsura a fost luată pentru ca elicopterul să aterizeze în siguranță și să nu fie pus în pericol vreun participant la trafic. Unele persoane au filmat și fotografiat elicopterul și momentul aterizării.

Fotografii cu „joaca” sa de „băiat mare” au fost postate inițial pe Facebook chiar de Răzvan Bucuroiu, care a șters într-o primă fază postarea în urma valulul de critici venit din partea propriilor săi fani.

Am recidivat, de data aceasta la Lainici. Chestia e că începe să-mi placă amestecul de tehnologie cu duhovnicie. Joacă de băieți mari, dar ne-a cam zgalțâit în Defileu", a fost mesajul postat de Răzvan Bucuroiu pe pagina de Facebook.

 

Realizatorul TVR de la „Universul Credinței” - emisiune difuzată la televiziunea publică duminica chiar în timpul Sfintei Liturghii - a fost depășit de reacția pe care a declanșat-o și a ales să-și retragă postarea.

„S-a suit scoafa-n copac și a coborât la mănăstire”, scria un utilizator. „Țoapa și-a pus elice la fund ca s-o vadă tot cartierul”, scria cu năduf altcineva.

„Mântuitorul mergea pe măgar”, a scris cineva mai timid. La care Bucuroiu i-a răspuns cu năduf: „Dar ce, dvs mergeți cu măgarul?”.

„Nu poate!”, i-a dat replica un alt utilizator, continuând cu umor: „Ar fi mers cu măgarul dar măgarul era în elicopter...”

Ulterior, Răzan Bucuroiu și-a reluat postarea, după ce a șters din comentarii. Cu toate acestea, unele tot au mai „scăpat”:

Adrian Dinel Matea îi scrie: „Dle Razvan Bucuroiu, dtale nu elicopterul îți lipsește ci "common good sense", pe românește simțul ridicolului dacă nici până acum nu te-ai prins că ceea ce deranjează nu e dacă ai sau nu matale belișcopter din ăla ci faptul că te pui cu el în drum, că te miri de lumea care se supără la faza asta continuând să susții că opulența asta la o față (pseudo)bisericească e normală.
Poate dta nu știi dar în fața mănăstirii Lainici se lucrează de multișor la drum pt amenajarea unor giratorii pt autobuzele cu turiști și a unor parcări, deci se circulă greoi. E normal ca atunci când îți mai apare și un elicopter parcat pe stradă să îi zici ceva de crucea cardanică : )
Și dup-aia veniți să plângeți că unii oameni răi atacă Biserica.”

Bucuroiu a rerecidivat azi cu un text sarcastic și cu o altă poză din elicopter, susținând în stilul Monicăi Macovei că nu a blocat deloc circulația ci a aterizat în parcare. Realizatorul TVR nu știa că Poliția deja transmisese o informare privind blocarea circulației „pentru a nu fi pus în pericol vreun participant la trafic”, în cazul în care pilotul nu ar fi reușit să aterizeze în parcarea aflată chiar lângă șosea.

FOTO:

Poliția efectuează verificări

Vizită surpriză la Mănăstirea Lainici! Un enoriaș pentru care în mod sigur banul nu e nici pe departe ochiul dracului a descins la cele Sfinte cu elicopterul personal!, a scris și ȘtiripeSurse

TV Sud a surprins imaginile cu sosirea și a informat că invitatul special a fost așteptat și preluat chiar de însuși starețul Mănăstirii Lainici.

Așa cum era și firesc, credincioșii veniți la slujbă mai pe modul omenesc, pe jos sau cu mașini, au fost surprinși de descinderea exclusivistă. Sursa citată a aflat între timp și numele credinciosului: Pelerinul care a venit cu elicopterul la Mănăstirea Lainici este Răzvan Bucuroiu, director editorial la „Lumea Credinței”, a scris sursa citată.

Reprezentanții Poliției Gorj au transmis că se efectuează verificări, transmite și RomâniaTV: „În urma apariției în spațiul public a unor imagini în care se observă un elicopter aterizând în parcarea Mănăstirii Lainici, polițiștii rutieri efectuează verificări pentru stabilirea situației de fapt, urmând a fi dispuse măsuri legale în consecință".

Mii de euro „fără număr - fără număr” aruncați din aer deasupra mănăstirilor Lainici și „Sfântul Mucenic Filimon” din Vâlcea

Conform site-urilor de închiriere elicoptere, autorizația de zbor pe un traseu este de 3000 de euro iar un tur pe deasupra Branului și Castelului Peleș pornit de la București poate costa circa 10.000 de euro. Lainici se află la o distanță mai mare decât cea de la București la Brașov.

Chiar dacă elicopterul a fost privat, costurile pentru acest zbor ar fi cam cât cele pentru ridicarea unei chilii la Mănăstirea „Sfântul Mucenic Filimon” din județul Vâlcea, unde „pelerinul” nostru s-a deplasat, luna trecută, tot cu elicopterul.

Numeroși credincioși susțin apeluri la strângerea și a unui leuț pentru refacerea așezământului la care slujește Părintele Valerian, fostul actor Dragoș Pâslaru, în timp ce mii de euro sunt aruncați în văzduh pentru plăcerile aeriene ale realizatorului TVR Răzvan Bucuroiu cu care se laudă inclusiv în ziarul Lumina al Patriarhiei Române, într-un articol intitulat pavlovian sau freudian (dacă ne gândim la îngerii căzuți) „Pelerini căzuți din cer” (!):

„Da, trebuie să mărturisesc faptul că a fost cea mai insolită năzbâtie acrobatic-duhovnicească pe care am comis-o: închinarea la mănăstiri... pe calea aerului. Sâmbăta trecută, din cer au coborât trei pelerini pe o poiană de lângă Mănăstirea „Sfântul Mucenic Filimon” din județul Vâlcea, unde se nevoiește părintele Valerian, omul lui Dumnezeu. S-au dat jos dintr-un elicopter H 125 Airbus, o bijuterie nouă-nouță aparținând unui întreprinzător atipic: a investit într-o mare firmă de construcții, dar și în mântuirea lui și a familiei sale. Acest creștin este student (ca și mine: tomnatic!) la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, dar și filantrop al vetrelor monahale.”

 

Un astfel de model de elicopter - H125 Airbus - costă circa 3.300.000 de euro, arată site-uri de specialitate.

Răzvan Bucuroiu s-a remarcat alături de Teodor Bachonschi drept un critic obraznic al faptului că un Înalt Ierarh al B.O.R., ÎPS Teodosie, s-a deplasat pe un drum scurt, de la Arhiepiscopia Tomisului până în portul turistic din Constanța, cu o caleașcă, potrivit tradiției.

Stareții de la Lainici și Vâlcea ar trebui de acum înainte să adauge un nou semn pentru simpli pelerini: „ATENȚIE LA ELICOPTERE!” și, măcar de Înviere, ar trebui să-l roage pe Răzvan Bucuroiu să nu descindă tot din elicopter să ia Sfânta Lumină - poate chiar de la Patriarhie -, ca să nu stingă cumva cu palele bolidului de milioane toate lumânările bieților credincioși de pe pământ, inclusiv cea a Patriarhului.

„Bogăția de ar curge, nu vă lipiți inima de ea” (Psalmi 61, 10) 

Pățania „pelerinului” cu ștaif s-a petrecut cu o zi înainte de Predica la Duminica a XXVI-a după Rusalii - Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, la care Părintele Ilie Cleopa învăța:

„Aveți grijă să nu cheltuiți banii din puțina avere, pe haine scumpe, pe lux, pe mâncăruri alese, pe distracții rele și beții, că prin aceasta ne adunăm osândă sigură.

Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne izbăvească de patima iubirii de argint și de tot păcatul, ca să ne îmbogățim în Hristos Iisus, Domnul nostru, Căruia I se cuvine slava în vecii vecilor. Amin.”