ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Frauda în asigurări se apropie de 400 milioane euro pe an, iar soluția la care vrea să recurgă ASF este înființarea Poliției asigurărilor.

Estimările recente ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) duc pragul de fraudă în asigurări la un procent de 15-20% raportat la întreaga piață din România, relevă un document oficial. În cifre absolute, aceasta ar însemna că nivelul fraudelor se ridică, anual, la  1,7-1,8 miliarde de lei sau aproximativ 400 de milioane de euro. Ca urmare, un grup format din specialiști din ASF și din firmele de asigurare propune înființarea unui organism antifraudă cu puteri fără precedent. Orice asigurat va putea deveni suspect, dacă Biroul Antifraudă devine operațional în forma propusă în prezent, potrivit profit.ro.

Nivelul extrem de ridicat al fraudei, pe care ASF nu l-a prezentat public niciodată, este elementul de la care pornesc mai mulți specialiști din Autoritate, împreună cu reprezentanți ai companiilor, într-un proiect care propune înființarea unui organism ce ar urma să se ocupe de combaterea ilegalităților în domeniu. Proiectul ar urma să fie coordonat direct chiar de către președintele ASF, Mișu Negrițoiu. Instituția ar urma să fie finanțată de către Autoritate în primii trei ani de funcționare și va fi denumită, cel mai probabil, Biroul Antifraudă în Asigurări (BAFA). Acest organism ar urma să aibă printre angajați inclusiv foști procurori, polițiști sau lucrători din servicii de informații, pe un model existent deja în interiorul firmelor de asigurare.

Proiectul BAFA își propune din start să modifice Codul Penal prin introducerea unei definiții clare pentru frauda în asigurări. Definiția propusă în proiect include în cercul suspecților orice persoană care solicită daune morale peste un anumit nivel.

Ești suspect automat dacă soliciți daune morale, iar ASF va  merge în instanță de partea asigurătorilor.

Problema plățiilor pentru vătămări corporale și daune morale este ridicată cu insistență de către companiile de asigurare. care remarcă creșteri substanțiale pe acest segment.