ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 21 mai 2023, marea sărbătoare a Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul istoric al Catedralei Patriarhale, se va desfășura după următorul program:

ora 7:00 - Moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor vor fi depuse spre cinstire în Baldachinul Sfinților din vecinătatea Catedralei Patriarhale;

ora 9:15 - Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, la Altarul mare de vară din incinta Catedralei Patriarhale;

ora 10:15 - Cuvântul de învățătură al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rostit după citirea Sfintei Evanghelii;

ora 11:30 - Împărtășirea credincioșilor, în interiorul Catedralei Patriarhale;

ora 11:45 - Proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești;

ora 12.00 - Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

Pe 20 mai 2023 a fost înființat și noul ordin mitropolitan «Sfântul Ierarh Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești»,informează Ziarul Lumina.

Cu această ocazie, Părintele Patriarh Daniel a afirmat: „Acest sfânt a păstorit Mitropolia Țării Românești, a Ungrovlahiei, cum se numea înainte, între anii 1738-1753. Este un sfânt de origine greacă, dar care a iubit mult poporul român și a luptat pentru demnitatea și binele credincioșilor pe care i-a păstorit. A intrat în conflict cu domnitorul fanariot, Matei Ghica, și, așa cum spun cronicarii, a fost otrăvit tocmai de doctorul care trebuia să îl trateze. Sfântul Neofit Cretanul este un sfânt din timpul stăpânirii otomane și a fost lucrător pentru eliberarea țăranilor de șerbie, în vremea aceea iobăgia. Acest mitropolit a fost foarte pastoral și activ”, a reliefat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Anul trecut a avut loc la aceeași dată proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab.

ICOANA Sf. Neofit Cretanul: