ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Epidemia de coronavirus pare că îi inspiră pe escrocii de jos la fel de mult ca pe cei de sus. A apărut o nouă metodă de înșelăciune: dezinfecția anti-coronavirus, efectuată nu de angajați ai DSP, ci de liber-profesioniști. Unor astfel de „specialiști” le-a căzut pradă o femeie de 82 de ani din Aiud, care s-a trezit la ușă cu două persoane ce pretindeau că sunt trimise să-i „dezinfecteze” locuința. Pentru „siguranța” dumneaei, s-a trezit „dezinfectată” de banii de pensie, având în vedere mitul că bancnotele sunt purtătoare de microbi. Pentru că aceiași microbi le pot afecta sănătatea escroacelor, polițiștii s-au pornit să le „dezinfecteze” și pe ele. Fără rezultat, deocamdată.

Bătrâna le-a povestit polițiștilor că cele două femei au sunat la poartă și i-au spus că se vor ocupa de dezinfecția gospodăriei, care ar fi obligatorie de când numărul îmbolnăvărilor de coronavirus a crescut în toată țara. În plus, i-au spus victimei că ea trebuie să plătească serviciile și să completeze și semneze un document în acest sens. Câtă vreme bătrâna era ocupată cu scrisul, hoațele s-au făcut că întreprind proceduri specifice, în urma cărora victima a rămas fără 1.100 de lei și fără câteva lucruri de valoare din casă.

Hoațele au plecat cu toată pensia femeii, iar odată ieșite din curte, s-au făcut repede nevăzute. Vecinii sunt îngrijorați și spun că astfel de practici nu sunt o noutate. Metode similare de înșelăciune au mai fost folosite de infractori și în trecut, sub pretextul unor reparații sau controale în gospodărie. Persoanele care intrau astfel în casele oamenilor, chiar dacă îmbrăcate în uniformă sau cu alte accesorii menite să inspire încredere, nu prezentau niciodată o legitimație de serviciu din care să reiasă clar numele, funcția ocupată și instituția care i-a mandatat să meargă în teren. O altă formă de înșelăciune este „metoda Accidentul”, escrocherie telefonică, desfășurată de la distanță, astfel încât să-l „ferească” pe „client” de contactul fizic, mai ales pe timp de pandemie.

Polițiștii le recomandă cetățenilor să verifice și să-și ia toate precauțiile înainte de a primi în casă persoane străine, care nu sunt mandatate și legitimate pentru activitatea pe care pretind că o prestează.

„Să fie atenți atunci când li se oferă diverse servicii și să nu primească în locuința lor persoane care nu pot fi de încredere, care nu le prezintă o legitimație și care nu pot practic să-și justifice prezența în zona locuinței lor”, a atras atenția Luminița Prodan, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Alba, citată de Observator News

Ca în toate cazurile de acest fel, polițiștii întreprind o anchetă în încercarea de a le da de urmă făptașelor. Rămâne însă de văzut care dintre părți se va dovedi mai talentată și mai motivată, ei sau ele!