ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un bărbat care a fost „blocat" în corpul său timp de ani de zile, dar care a fost în continuare capabil să audă, să vadă și să înțeleagă tot ceea ce îl înconjoară, a împărtășit detalii despre recuperarea sa remarcabilă, scrie UNILAND.

Martin Pistorius, acum în vârstă de 47 de ani, s-a întors acasă de la școală într-o zi cu o durere în gât. Medicii au crezut inițial că are gripă și i s-a administrat tratamentul obișnuit. În mod șocant, starea lui s-a înrăutățit încet-încet și, în cele din urmă, a fost spitalizat la vârsta de 12 ani.

„Am fost testat pozitiv pentru meningită criptococică și tuberculoză a creierului și am fost tratat pentru ambele", a declarat el pentru LADbible. „Corpul meu a slăbit și mi-am pierdut capacitatea de a vorbi și de a-mi controla mișcările". A fost într-o stare vegetativă, despre care vorbește în cartea sa din 2012, „Ghost boy/Băiatul fantomă”.
 Man who survived more than a decade in a coma woke up to tell a remarkable story
 
Părinții lui Pistorius, Joan și Rodney, nu au primit un motiv concludent pentru care corpul lui Pistorius s-a oprit. Ei nu erau pregătiți să renunțe la el și l-au ținut în viață într-un centru de îngrijire. Pistorius descrie această perioadă a vieții sale ca fiind ca „o cochilie goală, inconștient de tot ce mă înconjura.”
 
„Eram capabil să aud, să văd și să înțeleg tot ce mă înconjura, dar nu aveam absolut nicio putere sau control asupra a ceva. Pentru mine, acel sentiment de neputință totală și absolută este probabil cel mai rău sentiment pe care l-am trăit vreodată și sper să nu mai fiu nevoit să îl trăiesc vreodată. Este ca și cum nu ai exista, fiecare lucru din viața ta este decis de altcineva. Totul: de la ceea ce porți, la ceea ce mănânci și bei, chiar dacă mănânci sau bei, până la locul unde vei fi mâine sau săptămâna viitoare, și nu poți face nimic în privința asta."

Nimeni nu și-a dat seama că Pistorius își recăpătase cunoștința și că absorbea tot ce se afla în jurul său. Își amintește chiar că nu a avut de ales decât să se uite la reluări ale emisiunii Barney în centrul de îngrijire specială.

„Nici măcar nu pot să vă exprim cât de mult îl uram pe Barney", a declarat el într-un interviu acordat NPR. Mama lui Pistorius, Joan, spune că a avut dificultăți în a se împăca cu starea fiului ei. Pentru a-și păstra sănătatea mintală, își folosea imaginația: „Îmi imaginam tot felul de lucruri, cum ar fi să fiu foarte mic și să mă urc într-o navă spațială și să zbor departe. Sau că scaunul meu cu rotile s-ar transforma ca prin magie într-un vehicul zburător. Uneori priveam cum se mișcă lucrurile, fie că era vorba de modul în care lumina soarelui se mișca pe parcursul zilei. Sau cum se uitau cum se mișcă insectele de un anumit fel, dar, într-adevăr, trăiam în mintea mea, până la punctul în care, uneori, nu mai țineam cont de lumea din jurul meu."
 
 Martin and his dad Rodney. Credit: Supplied
 
În 2001, când Pistorius avea 25 de ani, o îngrijitoare de la centrul de zi, Virna van der Walt, i-a încurajat părinții să îl ducă la Centrul pentru comunicare augmentativă și alternativă de la Universitatea din Pretoria. Acolo, un cercetător i-a întins o foaie de hârtie cu simboluri pe ea, iar el a fost rugat să localizeze o minge cu ajutorul ochilor. După ce a găsit forma, i s-a cerut să găsească câinele. La aproape 13 ani după ce s-a îmbolnăvit, el a putut dezvălui că era conștient și capabil să comunice.

Părinții săi au investit într-un computer care a fost preîncărcat cu un software de comunicare, similar cu tehnologia folosită de regretatul fizician teoretician Stephen Hawking. Pistorius selecta literele, cuvintele sau simbolurile de pe dispozitiv cu ajutorul unei benzi atașate de cap, care acționa ca un mouse. El a început să lucreze cu van der Walt în 2003 la centrul de îngrijire. Apoi a întâlnit-o pe iubirea vieții sale, Joanna, care lucra ca asistent social. S-au căsătorit în 2009 în Essex.

Ei au primit un fiu, Sebastian Albert Pistorius, în 2018, iar Pistorius împărtășește adesea imagini cu familia sa pe Instagram. Pistorius lucrează acum ca informatician și dezvoltator web.