ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Membrii Consiliului Regional Cernăuți au votat marți, 16 mai, în favoarea interzicerii activității organizațiilor religioase care au legături cu Federația Rusă. Potrivit unui comunicat emis de Consiliu, decizia a fost susținută de cei 40 de consilieri regionali prezenți în sala de ședințe, informează BucPress.
 
ACTUALIZARE: Cu toate acestea, doi membri ai Consiliului Regional Cernăuți au votat împotriva interzicerii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a funcționat sub autoritatea Patriarhului de la Moscova până în pragul verii lui 2022, mai informează BucPress.
 
Înainte de vot, unul dintre aceștia, Vasile Onofrei, a subliniat că biserica este separată de stat, astfel că Consiliul regional nu are competența de a decide asupra activității organizațiilor religioase.
 
„Sunt împotriva Patriarhiei Moscovei, dar sunt în favoarea legii, să fie aplicată. Prin urmare, propun respingerea acestei decizii, deoarece consider că este o decizie populistă”, a declarat el. Decizia a fost votată de ceilalți 38 de consilieri regionali.
 
Iată comunicatul:

”Deputații Consiliului Regional Cernăuți consideră că pe teritoriul regiunii Cernăuți este interzisă activitatea organizațiilor (asociațiilor) religioase care au o legătură ecleziastică și canonică dovedită cu țara agresoare (Rusia).

Acest lucru a fost votat astăzi în cadrul ședinței celei de-a XII-a sesiuni ordinare a 40 de deputați regionali. 

Prin urmare, deputații propun Parlamentului de la Kiev, în conformitate cu articolul 93 din Constituția Ucrainei, să inițieze proiecte de lege referitoare la legalitatea funcționării organizațiilor religioase care au legături dovedite cu Rusia, astfel încât acestea să fie supuse unei examinări și adoptări urgente.

Administrația Regională  de Stat Cernăuți a primit recomandări în acest sens. În special, administrația este îndemnată să efectueze o analiză și să ia măsuri corespunzătoare în ceea ce privește legalitatea utilizării clădirilor de cult și a proprietăților deținute de stat, care au fost transferate în proprietatea organizațiilor religioase ce au legături canonice dovedite cu Federația Rusă.

Hotărârea intitulată "Cu privire la asigurarea consolidării securității naționale în domeniul libertății de conștiință și al activităților organizațiilor religioase din regiunea Cernăuți" va fi trimisă tuturor șefilor comunităților teritoriale din regiune pentru informare și pentru a fi luată în considerare în activitatea lor. Aceștia sunt sfătuiți să rezilieze contractele de închiriere a imobilelor și a terenurilor cu organizațiile (comunitățile) religioase care au o legătură ecleziastică și canonică dovedită cu țara agresoare și să interzică utilizarea proprietăților deținute de comunitățile teritoriale sătești, orășenești și municipale.”