ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Mondială a Sănătății a solicitat „acțiuni imediate și concertate" pentru a proteja copiii de medicamentele contaminate, după ce anul trecut a avut loc o serie de decese de copii legate de siropurile pentru tuse, scrie The Guardian. 
 
În 2022, peste 300 de copii - în principal cu vârste sub 5 ani - din Gambia, Indonezia și Uzbekistan au murit din cauza unor leziuni renale acute, în decese care au fost asociate cu medicamente contaminate, a precizat luni OMS într-o declarație. Medicamentele, siropuri pentru tuse eliberate fără prescripție medicală, aveau niveluri ridicate de dietilenglicol și etilenglicol.

„Acești contaminanți sunt substanțe chimice toxice folosite ca solvenți industriali și agenți antigel care pot fi fatale chiar și în cantități mici și nu ar trebui să se regăsească niciodată în medicamente", a precizat OMS. Pe lângă țările menționate mai sus, OMS a declarat luni pentru Reuters că Filipine, Timorul de Est, Senegal și Cambodgia ar putea fi afectate, deoarece este posibil ca acestea să aibă medicamentele la vânzare. Aceasta a făcut apel la acțiune în toate cele 194 de state membre ale sale pentru a preveni alte decese.

„Deoarece acestea nu sunt incidente izolate, OMS face apel la diverse părți interesate cheie implicate în lanțul de aprovizionare cu medicamente să ia măsuri imediate și coordonate", a declarat OMS. OMS a trimis deja alerte specifice privind produsele în octombrie și la începutul acestei luni, cerând ca medicamentele să fie retrase de pe rafturi, pentru siropurile pentru tuse fabricate de Maiden Pharmaceuticals din India și Marion Biotech, care sunt legate de decese în Gambia și, respectiv, Uzbekistan.
 
De asemenea, anul trecut a emis un avertisment pentru siropurile pentru tuse fabricate de patru producători indonezieni, PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex și PT AFI Pharma, care au fost vândute pe piața internă.

Companiile implicate fie au negat că produsele lor au fost contaminate, fie au refuzat să comenteze în timp ce investigațiile sunt în curs de desfășurare. OMS și-a reiterat apelul ca produsele semnalate mai sus să fie retrase din circulație și a solicitat, la scară mai largă, ca țările să se asigure că toate medicamentele puse în vânzare sunt aprobate de autoritățile competente. De asemenea, a cerut guvernelor și autorităților de reglementare să aloce resurse pentru a inspecta producătorii, să sporească supravegherea pieței și să ia măsuri acolo unde este necesar.
 
OMS a mai solicitat producătorilor să cumpere numai materii prime de la furnizori calificați, să își testeze mai amănunțit produsele și să păstreze înregistrări ale procesului. Furnizorii și distribuitorii ar trebui să verifice dacă există semne de falsificare și să distribuie sau să vândă numai medicamente autorizate pentru utilizare, a adăugat OMS.