ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noi detalii despre cazul avocatului Robert Roșu de la Țuca Zbârcea & Asociații: Curtea Europeana a Drepturilor Omului face pasi importanti in cauza „Robert Roșu contra României”, dorind sa clarifice modul in care au fost respectate drepturile omului in cazul avocatului care a ajuns inchis pentru ca si-a reprezentat clientii, informează Lumea Justiției.

In acest moment nu vorbim despre etapa apelului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, culminata cu o solutie abuziva si o incarcerare nedreapta, ci despre etapa urmaririi penale, in care procurorii Cornel David Deca si Monica Munteanu de la DNA–ST Brasov au avut grija sa il defileze pe Robert Rosu in catuse, sa ii faca publice datele personale si sa il retina abuziv, aspecte care astazi fac subiectul unor intrebari adresate Statului roman din partea CEDO, afirmaElena Dumitrache de la LuJu.ro.

Statul român trebuie sa plătească pentru privarea nelegală de libertate a lui Robert Roșu, dispusă de „Completul Negru”

Concomitent, pe langa actiunea la CEDO, care in doar sapte luni a ajuns in faza intrebarilor preliminare, dorindu-se clarificarea abuzurilor si incalcarilor drepturilor fundamentale din timpul urmaririi penale, avocatul Robert Rosu a deschis o alta actiune impotriva Statului roman.

Conform informatiilor intrate in posesia publicatiei Lumea Justitiei, in acest moment pe rolul Tribunalului Bucuresti a fost inregistrat dosarul nr. 13588/3/2022, aflat in procedura de regularizare, prin care avocatul Robert Rosu, in baza art. 539 Cod procedura penala (dreptul la repararea pagubei in cazul privarii nelegale de libertate) s-a indreptat impotriva Statului, prin Ministerul Finantelor Publice, pentru detentia nelegala de circa 11 luni de la Penitenciarele Rahova si Jilava, dispusa de Completul Negru de la Inalta Curte, format din judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir (ambii deja pensionati) si Alina Ioana Ilie in dosarul Ferma Baneasa. O detentie nelagala dispusa printr-o decizie a Completului Negru ICCJ care ulterior a fost anulata in calea recursului in casatie, cand s-a hotarat achitarea definitiva a lui Robert Rosu.

Integral la Lumea Justiției.