ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a vorbit despre importanța credinței în România ieșirii din criză, considerând că „marea masă a acestui popor nu poate trăi în afara credinței”.   Acesta spune că românul s-a simțit întotdeauna apărat și a făcut din biserică un fel de altar al vieții, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a pledat, în ultima perioadă pentru redeschiderea bisericilor.

„Poporul român are caracteristicile lui, ca orice popor, și am vrut să le demonstrez celor care au puterea de a lua decizii că la noi, la români, credința și biserica fac parte cumva din esența vieții. Și când spun asta mă refer la marea masă a poporului român. Firește că și românii au gânditori atei, anticlericali, anticonfesionali, unii care se declară agnostici, alții post-postmoderni. Într-o țară liberă au loc toți. Însă marea masă a acestui popor nu poate trăi în afara credinței, iar la poporul acesta credința se manifestă prin biserică. Prin urmare am atras atenția că închiderea bisericilor pentru timp îndelungat, zăvorârea lor, nu e de natură să ne scoată din pandemie, să ne vindece de boală și să ne ferească de moarte. Ar fi mai bine să ne gândim și la încrederea care trebuie să fie în sufletele acestui popor care a trecut prin multe”, a explicat Ioan-Aurel Pop la Marius Tucă Show, potrivit Mediafax.

Potrivit președintelui Academiei Române, încrederea, pentru mulți români o conferă rugăciunea, chiar rugăciunea solitară „în acest loc al Domnului” în care românul s-a simțit întotdeauna apărat, s-a simțit mai sigur, și a făcut din biserică un fel de altar al vieții.

„A cinstit-o, o cinstește și acum. Vedeți că în preajma noastră avem un popor care se mândrește probabil că e cel mai ateu popor din lume, poporul ceh. Dar noi ne putem mândri cu faptul că, la cele mai recente recensăminte, suntem unul dintre cele mai credincioase popoare. Poate, pentru unii sceptici, doar la nivel declarativ. Dar la noi, biserica e o formă de a trăi viața și, chiar dacă termenul formă nu ne duce neapărat cu gândul la esență, viața e formată și din fenomene și din esențe, și din conținut, și din aparență, și prin urmare biserica e legată de sufletul nostru. Și tocmai pentru a ieși mai bine din această criză în care ne aflăm cred că accesul în biserici, firește, controlat, cu păstrarea distanței necesare, este capital”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Președintele Academiei Române a vorbit și despre importanța culturii percepute direct și despre nevoia de teatru și despre posibilitățile oferite de conferințe pe viu care pot să inspire încredere.

„E o timiditate ciudată fiindcă prin cultura direct percepută de om, noi ne păstrăm specificul de oameni. Toată lumea discută acum despre digitalizare și despre faptul că, de la educație și până la percepția culturii, ne vom folosi de aparate. Firește că la nevoie, atunci când nu există alternative, această digitalizare, Skype sau Zoom sunt salvatoare, pentru moment. Însă omul, dacă nu trăiește față în față cu alt om, dacă nu-l privește în ochi, dacă nu se poate vedea obrazul înroșit sau, dimpotrivă, palid, dacă nu percepe o emoție în voce, o lacrimă în colțul ochiului sau un nod în gât, care nu se pot vedea altminteri, înseamnă că nu mai suntem oameni. De aceea eu aș vorbi și de teatre. În salile de teatru, cu păstrarea distanței necesare, poate cu spectatori mai puțini, actorii s-ar simți utili, și-ar da măsura valorii, ne-ar putea inspira și pe noi cu mai multă încredere în viață. Teatrul a fost, nu neapărat un refugiu, o altă formă de a ne trăi viața atunci când viața asta reală am simțit-o apăsătoare, amărâtă, amenințătoare”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Potrivit istoricului, discuția despre cultură nu trebuie să se limiteze la interdicții.

„Noi trebuie să ne gândim la ieșirea din această pandemie și la readucerea culturii între oameni, în cetate, fără multe aparate. Conferințele pe viu, știți, ca și mine, ținute de oameni inteligenți și cu darul vorbirii pot să facă minuni, să inspire încredere, să-i îndemne pe oameni la curgerea vieții și la predarea ștafetei mai departe. Nu avem dreptul să ne resemnăm acum și să spunem că nimic nu mai poate fi ca înainte. Ar trebui să ne străduim ca lucrurile bune să fie ca înainte iar cele rele precum poluarea, tăierea pădurilor, aglomerația asta pe străzi încât nu mai poți mișca mașina, să zicem, toate astea să încercăm să le evităm. Dar contactul uman e fundamental” , a spus Ioan-Aurel Pop în cadrul emisiunii emisiunii Marius Tucă Show.