ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu există român onest astăzi care să nu recunoască în poet exprimarea cea mai bună a corzii noastre sufletești, autorul „Glossei” rămânând „valoarea absolută a culturii românești”, a afirmat președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, la 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, potrivit Monitorul de Cluj.

„Eminescu este valoarea absolută a culturii românești. Nu există român onest astăzi care să nu recunoască în Eminescu exprimarea cea mai bună a corzii noastre sufletești. De la poezie până la dramaturgie, de la proză până la articolele din «Timpul» de pildă, Eminescu rămâne modelul nostru de viață”, a declarat Pop, exprimându-și optimismul față de receptarea lui Eminescu de către tineri.

„Trebuie să vă spun că, deși eram sceptic, constat că mulți tineri îl redescoperă pe Eminescu. Academia Română a reușit să facă o aplicație «Mihai Eminescu, întreaga operă», care se poate afla pe ecranul oricărui telefon mobil performant, se poate descoperi citatul zilei extras din Eminescu și se poate merge pe baza unui cuvânt la orice poezie a lui, la orice bucată de proză, la orice articol jurnalistic. Prin urmare, Eminescu este printre noi, trăiește cu noi și dacă decupăm extrase din presa eminesciană avem impresia că a fost elaborate ieri sau alaltăieri. Există o vână în opera lui Eminescu care depășește spațiile și timpurile și care rămâne valabilă în veac. Cred că acesta este temeiul pentru care Eminescu rămâne”, consideră Ioan-Aurel Pop.


Rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca sugerează tinerilor care ar fi tentați să-l critice pe Eminescu să o facă „cu mare decență, cu înțelegere și cu bunăvoință, pentru că altminteri intră în rizibil și în ridicol”.

„Totdeauna sunt critici. Și Shakespeare este criticat, și Cervantes este criticat, prin urmare, de ce n-ar fi Eminescu? «Criticilor mei», în sensul de criticilor lui Eminescu, le-aș spune să gândească de două-trei ori înainte de a-și da publicității mesajele. Căderea de a-l critica pe Eminescu trebuie să vină după o intensă meditație și după o operă de o viață. Dacă Perpessicius, dacă George Călinescu nu l-au criticat decât într-o manieră decentă și făcând comparații cu alți scriitori și respectându-i valoarea deosebită, dacă Petru Creția n-a făcut acest lucru, dacă Șerban Cioculescu nu l-a făcut nici el, dacă, știu eu, chiar critici și istorici și teoreticieni literari de astăzi n-au făcut-o și au o operă în spatele lor, atunci tinerilor care ar fi tentați să-l critice pe Eminescu le sugerez să o facă cu o mare decență, cu înțelegere și cu bunăvoință, pentru că altminteri intră în rizibil și în ridicol”, susține Pop.

Ioan-Aurel Pop acceptă că modelele pot fi criticate, dar contează tonul, nuanța, receptarea și înțelegerea.

„Valoarea lui Eminescu este comparabilă cu valoarea lui Shakespeare pentru literaturile anglofone, cu valoarea lui Cervantes pentru cele de limbă spaniolă, cu valoarea lui Goethe pentru germani, cu valoarea lui Sienkiewicz, să spunem, pentru polonezi, cu valoarea lui Petőfi Sándor pentru maghiari. Nu există culturi fără modele de acest fel și modelele nu au caracteristica sfințeniei. Prin urmare, și ele pot fi supuse criticii. Chestiunea este de ton, de nuanță, de receptare și de înțelegere”, a mai spus Ion-Aurel Pop.