ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Ceea ce pe mine mă îngrozește, pe rețelele de socializare, dar mai ales în blogurile astea care permit anonimatul, este această revărsare de ură”, spune președintele Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop într-unul dintre episoadele „100 de adevăruri istorice” difuzate de Trinitas TV.
 
Academicianul Ioan-Aurel Pop vorbește despre „Românii în mediul virtual”, apreciind că acestă dezlănțuire a urii din mediul online poate fi o consecință a faptului că „mulți intelectuali de bun simț” au decis să nu se mai afișeze în spațiul public. Potrivit președintelui Academiei Române, o soluție pentru a ne elibera de această revărsare a urii ar fi aceea ca familia și școala „să intervină prin programe educative care să cultive echilibrul, cumpătarea, buna-cuviință”.

„Ceea ce pe mine mă îngrozește, pe rețelele de socializare, dar mai ales în blogurile astea care permit anonimatul, este această revărsare de ură. Critică fără rost. Dacă nu-mi convine opinia cuiva, atac persoana respectivă, îndrăznesc să vărs epitete pe care nu le merită nicio ființă, nu numai umană. Nu are rost să mă dezlănțui așa pentru că nu mă aflu în postura de judecător universal, ca să-i fac pe unii mișei, iar pe alții drepți și sfinți. Societatea suferă foarte mult din acest punct de vedere. Cred că o urmare a acestei dezlănțuiri a urii este și retragerea din spațiul public și politic a multor intelectuali de bun simț. Pentru că oamenii aceștia devin dezgustați de ceea ce se întâmplă în spațiul public și se închid în sine, în universul lor intelectual. Unii se duc și găsesc alinare la Biserică, în comunicarea cu Dumnezeu, Căruia Îi mărturisesc aceste dezamăgiri, își recunosc și ei slăbiciunile și nu se mai pun în spațiul public să își exhibe punctele de vedere pentru că riscă să fie catalogați în forme suburbane, grobiene, care, repet, ne fac rău”, spune președintele Academiei Române.

Deși, continuă academicianul Ioan-Aurel Pop, „există, poate, un fel de consolare, pentru că te uiți în spațiul public al altor țări și, din păcate, constați același lucru. Noi românii am avut însă și crize de personalitate și cred că la noi se revarsă mai tare această ură”. 

„Aici, în primul rând familia, iar mai apoi școala trebuie să intervină prin programe educative care să cultive echilibrul, cumpătarea, buna-cuviință. Pe vremuri, în școală, elevii de 7 ani începeau cu reguli de bună purtare în public. Familia a pierdut legătura cu tânăra generație, școala tratează elevii ca pe niște obiecte, nu ca pe niște elemente fundamentale, protagoniste ale vieții. Toate astea se pot repara. Dacă ne revenim ca societate ar trebui să ne revenim pornind de pepiniera asta care înseamnă o educație serioasă pentru cei pe care îi pregătim pentru viață”, consideră președintele Academiei Române.