ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat, duminică, la Cluj, cu ocazia lansării volumului său „Românii. Eseuri dinspre Unire”, că, pentru a ajunge la umanitate și la omenire, omul trebuie să treacă prin omenie, iar o treaptă intermediară este poporul, națiunea, scrie monitorul de cluj.

„Suntem în ziua de Florii și fiecare ne adunăm pe acasă să ne spunem gândurile și să ne declarăm iubirea față de cei dragi și în primul rând față de Dumnezeu. (…) Memoria e un atribut fundamental al inteligenței și, spre a nu ne pierde memoria, trebuie să învățăm și poezii pe de rost, cum se întâmpla odată. Dacă am învăța mai multe poezii pe de rost, n-am uita nici istoria. Omul, ca să ajungă la umanitate și la omenire, trebuie să treacă prin omenie și o treaptă intermediară – că nu poate sări direct, ca om, la globalitate, despre care se vorbește așa de mult astăzi – e poporul, devenit națiune. Noi suntem în această parte de Europă români, vorbim această limbă frumoasă și armonioasă, așa cum polonezii o vorbesc pe a lor, cehii pe a lor, maghiarii pe a lor și toți ceilalți. Prin urmare, a vorbi despre om și despre umanitate fără să înțelegi ce înseamnă această minunată comunitate numită națiune este a uita ceva din bogăția vieții. Vă îndemn pe toți să nu uitați nimic din bogăția și frumusețea vieții și vă doresc o sărbătoare de Florii binecuvântată, în pregătirea marelui praznic al Învierii Domnului”, a spus Ioan-Aurel Pop, în fața a circa 200 de participanți la lansarea cărții sale.