ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academia Română: Trecerea fulgerătoare la cele veșnice a unei mari voci a timpului nostru

Soprana

MARIANA NICOLESCO

de pe scenele lumii în România


Vestea cutremurătoare a trecerii în eternitate a marii artiste a umplut de durere inimile tuturor. Așa cum anunța Televiziunea Română, scena lirică din țară, din Europa, din întreaga lume, este în doliu.

Personalitate unică prin prezență, prin voce, prin măiestrie desăvârșită în arta cântului, ea a cucerit planeta întreagă: Regina della Scala, Regina del Belcanto, Diva Divină, Il Grande Soprano Rumeno, The Great Romanian Soprano, La Gran Diva Rumana.

Asta înainte de-a se reîntoarce în Patrie, cucerind pentru totdeauna iubirea și admirația infinită a publicului de la prima sa glorioasă apariție într-un Concertmemorabil, la Ateneul Român, în 1991.

Inima ei de Aur, cum s-a spus, a dăruit-o de atunci, cu toată energia și competența, tinerelor generații de artiști lirici aspirând spre altitudinile artei, făcând să vină la Cursurile sale de Măiestrie Artistică, la Festivalul și Concursul Internaționl de CantoHariclea Darclée– pe care le-a creat spre a onora memoria legendarei sale predecesoare – trei mii de speranțe ale artei lirice din cincizeci de țări și cinci continente. Pentru această ctitorie fără egal în lume, după ce primise Medalia de Aur UNESCO pentru Merite Artistice, i-au fost conferite titlurile de Artist UNESCO pentru Pace și cel de Ambasador Onorific UNESCO, obținând Înaltul Patronaj al acestei prestigioase instituții pentru Evenimentele Darclée.

Celebrând în luna iulie - la Brăila, orașul în care s-a născut Hariclea Darclée și în care a debutat la 1881 – un sfert de veac de triumfuri ale manifestării inițiate în 1995, întrerupte de pandemie, presa a relatat cuvintele tinerilor artiști care declarau în unanimitate: - În sfârșit am revenit la viață! Cinci emisiuni de câte o oră fiecare sunt dedicate de Televiziunea Română, în această toamnă, Cursurilor Master Classoferite în vară de marea soprană.

Mariana Nicolesco a surprins planeta întreagă când, studentă încă la Conservatorul Santa Cecilia de la Roma, câștiga la Milano Concursul Internațional de Canto VociRossiniane, strălucind apoi la Veneția în capodopera belliniană Beatrice di Tendași la Florența în La Traviatade Verdi, despre care s-a scris: „Timbrul pur, tehnica de canto perfectă, stăpânirea coloraturii, dar – și mai mult – a pianissimului, articularea sculptată a cuvântului italian, transfigurarea lirică, toate acestea așează cu demnitateTraviata Marianei alături de cele interpretate de Claudia Muzio, Renata Tebaldi, Maria Callas”.

A strălucit pe scenele lumii în marele repertoriu liric și i-a fost dat să fie desemnată de Teatrul alla Scala să-l întâmpine pe Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul II la cea dintâi vizită a unui Suveran Pontif la Milano, iar acesta a invitat-o să cânte la Primul Concert de Crăciun în Vatican, de unde un miliard de oameni aveau să asculte cu emoție, transmise în direct de televiziunea italiană prin Mondovisione, colindele românești Trei crai de la Răsărit, O ce veste minunatăși Sus la Poarta Raiului. Tot Marianei Nicolesco i-a revenit onoarea de-a interpreta în premieră mondială cantata Seven Gates of Jerusalemde Krzysztof Penderecki la celebrarea a trei mii de ai ai Orașului Sfânt. Capodoperă pe care a oferit-o și publicului nostru, la Ateneul Român din București, sub bagheta compozitorului.

Prietenii și admiratorii acestei mari glorii a țării și a artei în general îi pot aduce omagiu miercuri, la Ateneul Român, unde va fi depusă între orele 9 și 14. După ceremonia solemnă, Mariana Nicolesco – distinsă cu ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce – va fi întâmpinată cu onorurile cuvenite la Cimitirul Militar Ghencea, unde va avea loc slujba religioasă și depunerea la locul de veci.

Citiți și RĂMAS BUN MARII ROMÂNCE MARIANA NICOLESCO