ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Specialiștii Academiei Române își dau acordul pentru reducerea populațiilor de urși și lupi, anunțată deja de Ministerul  Mediului. Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei consideră că cifrele propuse nu vor afecta starea de conservare a acestor animale sălbatice și că ordinul de ministru vizează securitatea publică. Totodată, academicienii fac o serie de recomandări. 
„Cifrele maximale propuse - 140 pentru urs, 97 pentru lup - nu sunt de natură a afecta starea de conservare a populațiilor acestor două specii și se bazează atât pe evaluările efectivelor, cât și pe sesizările și plângerile înregistrate la autoritatea națională în domeniul protecției mediului; extragerile, respectiv capturările și relocările, împiedică "vânătoarea la trofeu”, favorizează reproducerea exemplarelor viguroase și conduc la o creștere a vitalității populațiilor acestor specii.” – transmit specialiștii Academiei într-un comunicat preluat de news.ro. 

După analiza ordinului de ministru, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii ajunge astfel la concluzia că documentul respectă prevederile legale, mai ales că are drept scop rezolvarea unor situații urgente, prevenirea pagubelor materiale și securitatea publică. 

Academia face însă și o serie de observații: printre altele, în viitor ar fi nevoie de un plan național de management integrat al speciilor de carnivore protejate, de acțiuni educative și de un protocol unitar de colectare și analizare a datelor privitoare la aceste specii. Membrii Comisiei de specialitate a Academiei se declară dispuși să coopereze cu autoritățile guvernamentale în acest sens. 

Ministrul Mediului a anunțat recent că va emite un ordin care va permite împușcarea a peste 100 de urși, pe fundalul unui pericol tot mai mare pentru populația din anumite zone. Grațiela Gavrilescu a transmis că decizia nu are cale de întoarcere, chiar dacă vor exista proteste din partea organizațiilor neguvernamentale.