Specialiștii Academiei Române își dau acordul pentru reducerea populațiilor de urși și lupi, anunțată deja de Ministerul  Mediului. Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei consideră că cifrele propuse nu vor afecta starea de conservare a acestor animale sălbatice și că ordinul de ministru vizează securitatea publică. Totodată, academicienii fac o serie de recomandări. 
„Cifrele maximale propuse - 140 pentru urs, 97 pentru lup - nu sunt de natură a afecta starea de conservare a populațiilor acestor două specii și se bazează atât pe evaluările efectivelor, cât și pe sesizările și plângerile înregistrate la autoritatea națională în domeniul protecției mediului; extragerile, respectiv capturările și relocările, împiedică "vânătoarea la trofeu”, favorizează reproducerea exemplarelor viguroase și conduc la o creștere a vitalității populațiilor acestor specii.” – transmit specialiștii Academiei într-un comunicat preluat de news.ro. 

După analiza ordinului de ministru, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii ajunge astfel la concluzia că documentul respectă prevederile legale, mai ales că are drept scop rezolvarea unor situații urgente, prevenirea pagubelor materiale și securitatea publică. 

Academia face însă și o serie de observații: printre altele, în viitor ar fi nevoie de un plan național de management integrat al speciilor de carnivore protejate, de acțiuni educative și de un protocol unitar de colectare și analizare a datelor privitoare la aceste specii. Membrii Comisiei de specialitate a Academiei se declară dispuși să coopereze cu autoritățile guvernamentale în acest sens. 

Ministrul Mediului a anunțat recent că va emite un ordin care va permite împușcarea a peste 100 de urși, pe fundalul unui pericol tot mai mare pentru populația din anumite zone. Grațiela Gavrilescu a transmis că decizia nu are cale de întoarcere, chiar dacă vor exista proteste din partea organizațiilor neguvernamentale. 

 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews