ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Academicianul Eugen Simion și Academia Română au primit în data de 17 decembrie 2018 o scrisoare de înștiințare prin care International Society of Philology anunța conferirea Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel academicianului Eugen Simion. Ca urmare a anchetei de presă realizată de patru jurnaliști români, aflăm cu îngrijorare că existența reală a premiului și a instituției emitente este pusă sub semnul întrebării", informeaza news.ro.
 
Potrivit unui comunicat remis de acest for academic, reprezentanții Academiei Române vor lua în considerare semnalarea presei și vor declanșa o investigare a situației, subliniind că reperele unei societăți funcționale sunt și trebuie să rămână respectul față de persoană, legalitatea și adevărul.

„În acest context Academia Română își exprimă deosebita îngrijorare față de extinderea fenomenului de falsificare a realității, prin minciună și impostură, fenomen care ia amploare la nivel internațional și care compromite valori esențiale pentru funcționarea normală a societății: adevăr, onestitate, încredere. Proliferarea acestui fenomen pune instituții serioase în situația de a se transforma în investigatori și anchetatori, perturbând buna lor funcționare. Reperele unei societăți funcționale sunt și trebuie să rămână respectul față de persoană, legalitatea și adevărul", se arată în comunicat. 
Distincția ar urma să-i fie înmânată lui Eugen Simion în cadrul unei ceremonii de decernare care va avea loc la începutul anului 2019, la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg. Ea va fi urmată, conform regulamentului, de organizarea unei alte ceremonii în țara de origine a laureatului.