ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academia de Științe moldoveană s-a pronunțat încă din 1994, printr-o decizie definitivă, asupra faptului că limba vorbită în Republica Moldova se numește limba română, a ținut să reamintească secretarul-general științific al Academiei, Aurelia Hanganu, într-un interviu acordat recent pentru Europa Liberă, îndemnându-i pe cei care se lansează în speculații cu privire la limbă să nu vorbească despre ceea ce nu cunosc, potrivit Radio Chișinău.

Referitor la faptul că noul președinte moldovean, Igor Dodon, a schimbat denumirea limbii pe site-ul președinției din română în moldovenească, Aurelia Hanganu a subliniat că, prin gestul său, șeful statului a provocat indignare în rândul celor care se ocupă de filologie.

"Cazul Președinției este unul de lipsă de coerență și de dorință de a accepta ceea ce zice Academia de Științe', a remarcat responsabila Academiei de Științe.

Potrivit Aureliei Hanganu, ceea ce se face este un fel de pedalare la infinit pe un subiect inutil, dar care creează zâzanie în păturile sociale și care, de fapt, abate atenția publică de la alte probleme. În plus, aceasta tensionează nu doar relația dintre Președinție și mediul academic, dar și dintre președinte și societate, în general.

Generațiile de după independența Republicii Moldova (1991) nu-și mai pun problema limbii moldovenești sau a limbii române, mai spune Aurelia Hanganu.