Academicianul Dan Berindei, înainte de 9 mai, Ziua Independenței de Stat a României: Există pericolul dispariției patriotismului! Mass media prezintă patriotismul cu ironie, în cel mai bun caz, dacă nu ca pe ceva negativ

La cei 93 de ani, academicianul Dan Berindei vorbește, într-un interviu difuzat de TVR, despre semnificația zilei de 9 mai, despre patriotism și pericolul dispariției lui. Descendentul domnitorului Brâncoveanu privește cu optimism viitorul României, pe care o consideră o țară dăruită de Dumnezeu, și nădăjduiește într-o trezire a poporului român.
In interviul acordat pentru emisiunea M.A.I aproape de tine, difuzată de TVR, cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Independenței de Stat a României, academicianul Dan Berindei explică de ce este importantă această dată în Istoria României:
"Este o dată esențială, pentru că independența este prețioasă pentru oricare popor, pentru oricare stat. Există și alte date importante, dar trebuie să remarc că datele acestea au început să fie cam uitate. Din ce în ce mai mult, noile generații nu le mai iau în considerare și nu le mai dau prețuirea și respectul care li se cuvin. Ziua de 9 mai ar merita tot respectul din partea tuturor celor care sunt pe acest pământ românesc".
Din păcate, remarcă academicianul Dan Berindei, ne aducem aminte de aceste date semnificative ale Istoriei, și de oamenii care au înfăptuit momentele majore din trecutul țării, tot mai rar. De vină ar fi, consideră istoricul Berindei, ceea ce se întâmplă azi cu Istoria în școli.
"Este o problemă de învățământ, de instrucțiune. În școală, istoria are din ce în ce mai mult un loc strâmt. Este această explozie a științelor exacte, foarte fericit dintr-un punct de vedere, dar, din păcate, partea umanistă se restrânge tot mai mult. Or, oamenii au nevoie și de partea umanistă, pentru că altfel riscă să devină niște roboți. Astăzi sunt anumite clase în care istoria nu se studiază deloc, iar in restul cazurilor s-a redus numărul de ore de istorie, ajungându-se la o oră pe săptămână. Istoria trebuie simțită. Știută și simțită", spune academicianul Dan Berindei.
Dispariția patriotismului
Tot la timpul trecut se referă Dan Berindei și când este rugat să compare patriotismul românesc cu cel al altor popoare. Și ne îndeamnă să luăm exemplu de la americani, care știu să cultive copiilor încă de mici acest sentiment.
"Pentru patriotism ar trebui să avem acest reper: America. Pentru că nu există azi un popor mai patriot decât americanii. În toate filmele apar steagurile, apar cântecele, ceremoniile militare, acest simțământ fiind întreținut în sufletele americanilor. Ceea ce este și mai interesant e că, în fond, America reprezintă un amalgam etnic, un creuzet cu nu știu câte etnii. Și totuși, oamenii aceia se simt americani și au patriotism american. Or, noi ne-am născut români, generație de generație lucrul acesta era un lucru capital. Astăzi s-a cam pierdut asta. Eu am avantajul și, dacă vreți, raritatea, de a fi trăit în perioada interbelică. Țin minte acea perioadă, ce impact necontenit avea asupra oamenilor ceea ce se întâmplase în timpul Primului Război Mondial: războiul, urmările lui, Unirile succesive. Toate acestea se simțeau de oameni ca un lucru direct legat de existența lor. Exista acest sentiment foarte puternic al memoriei sacrificiilor și luptelor pentru a se ajunge unde se ajunsese. Aceste lucruri astăzi nu mai există".
Academicianul Dan Berindei consideră că există pericolul dispariției patriotismului, câtă vreme în prezent se duce și "un fel de campanie potrivnică". Și mai grav este că, admite istoricul, dispariția acestui sentiment poate duce la destabilizarea unui stat.
"În mass media se prezintă patriotismul cu ironie, asta în cel mai bun caz, dacă nu ca ceva negativ.
"Vă dau un exemplu: Polonia. Nici nu s-ar putea pune o astfel de ipoteză, că polonezii nu sunt patrioți. E ceva înnăscut. Și aventurile pe care le-au avut în cursul istoriei lor au demonstrat această tărie, de dragoste de patrie. Și în privința noastră s-a întâmplat asta. Dar astăzi am ezitări, și, în bună măsură și din cauza noastră, a celor prezenți. Și a învățământului. Eu sper in trezire. Si întâlnesc tineri care regretă că este această situație, dar nu suficient pentru remedierea unei situații generalizate".
România, o țară dăruită de Dumnezeu, nu e o țară oarecare
Academicianul Dan Berindei crede însă că românii au motive suficiente să se simtă legați de pământul românesc, de România:
"Foarte mulți se rezumă la propria lor persoană, la familia lor, la un mic cerc de prieteni. Și dincolo de asta nu mai văd nimic. Or dincolo de asta este Țara. Este o țară dăruită de Dumnezeu, nu este o țară oarecare. E o țară care are o diversitate extraordinară și care a avut o bogăție foarte mare, din care, totuși, au mai rămas elemente numeroase. Toate motivele ca să te simți legat de această țară. Dar oamenii au fost crescuți mai mult să se uite în altă parte, nu la propria țară.
Cei din generația actuală, care pleacă să studieze în străinătate și nu se mai intorc în țară, îi pierdem pentru că sunt buni, dar și pentru că nu au o conștiință patriotică, nu au o conștiință națională. Nu au dorința să contribuie la ridicarea țării lor. Nu-i preocupă. Și lucrul acesta, însumat, dă o situație îngrijorătoare".
Rămâne însă un optimist hotărât în ceea ce privește viitorul României:
"Cred în viitorul acestei țări, dincolo de toate nemulțumirile pe care le am. Cred în steluța aceea de sus a românilor. Cred că națiunea asta are calități, pe lângă defecte, care o vor face să răzbată. Totul e să își păstreze unitatea și să își dezvolte puțin sentimentul ăsta, n-aș spune colectivist, ci de solidaritate cu conaționalii, de solidaritate cu acest pământ. Să simtă apartenența sa, să nu se considere un simplu locatar. Să simtă că aici sunt rădăcinile lui și nu se poate rupe de ele. Ar trebui ca românii să crească și să fie educați de mici cu acest sentiment".
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Știri
Persoane: Dan Berindei
Locații: România
Organizații: Academia Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)