ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru cademicianul Eugen Mihăescu România nu poate fi numită stat membru UE, ci mai curând o tolerată în acest „club" elitist, în care plătim anual 2,5 miliarde de euro ca să fim lada lui de gunoi și laboratorul de experiențelor. Despre evenimentele din decembrie 1989, România ultimilor 28 de ani, democrația ca utopie, Uniunea Europeană ca o nouă URSS  și desnaționalizare vorbește, în stilul caracateristic, scriitorul și graficianul Eugen Mihăescu într-un interviu pentru Evenimentul Zilei. 

Ajuns pe meleaguri străine din 1967, ca imigrant, Eugen Mihăescu spune că România a fost întotdeuna casa sa, și indiferent unde s-a aflat,  vorbind și scriind românește, când spune „acasă" se gândește la România.  
 
Pentru că, indiferent de succesul pe care îl afară, se consideră și acum un imigrant. Despre cum au știut românii să își folosească libertatea câștigată după 1989, academicianul Eugen Mihăescu spune că, actualmente, „există  două clanuri de hoți care nu vor să lase ciolanul din mână! Există interesele globale reprezentate de societățile de medicamente, de energie, de asigurări etc. care vin pe piață și fac lobby încercând să obțină avantaje în interesul lor. Asigurări private obligatorii înseamnă că vin niște societăți cărora ești obligat să le plătești niște sume chiar dacă ești sărac lipit. Concret, există două mari categorii: ăia care țin la pământul lor, fie că sunt fermieri francezi, americani etc. Și multinaționalele, care vând semințele pe care le produc în lumea largă. Sunt patrioții și mondialiștii. Exactamente ce făceau și comuniștii care aveau internaționalismul proletar. Europa este Uniunea Sovietică ailaltă pentru mine”.

Întrebat cum vede România ca stat european, graficianul român răspunde tot printr-o întrebare:  „România face parte din UE? Mai curând este tolerată în acest „club" elitist, unde plătim anual 2,5 miliarde de euro ca să fim lada lui de gunoi și laboratorul de experiențe, ca să îi livrăm muncitori pentru munci pe care occidentalii nu vor să le mai facă. E o nenorocire intrarea noastră în UE. România este curtea din spate a Europei, nu grădina din față. Că de-aia e Europa cu două viteze. Noi suntem locul unde se aruncă ce s-a stricat”.

El crede că „am fost mai civilizați înainte de decembrie 1989. Acum suntem doar „feisbuciști”.

Poate și pentru că, spune academicianul, generația de azi este lipsită de „busolă”.  „Nu știm cine suntem. S-a lucrat la deznaționalizare. Tinerii de acum nu înțeleg exact unde sunt, continuă să aspire să aibă o țară ca afară, dar nu pricep ce înseamnă acest lucru. Și nu pricep nici că niciodată nu vor fi altfel decât emigranți. Eu, cu tot succesul de afară, cu toți banii, rămân emigrant. Și nici copiii lor nu vor fi priviți altfel, deabia a treia generație după ei”.

Eugen Mihăescu consideră că lista personajelor politice toxice care au condus  România este mult prea lungă, iar cuvântul-cheie al României de azi este „minciuna, care se sprijină pe denunțuri”. Are însă și câteva nume de politicieni de azi pe care îi apreciază: Călin Georgescu, Marian Munteanu, Ionuț Vulpescu. 
Cât despre trecut, academicianul privește cu nostalgie și cu admirație la „epoca în care România a fost suverană, a fost condusă de patrioți și a știut să valorifice locul pe care îl ocupă pe hrartă”.


Interviul integral poate fi citit AICI.


Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews