ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academicieni, profesori, muzicieni, oficialități ale municipiului București și oameni de televiziune au primit, miercuri, distincții de vrednicie din partea Patriarhului României pentru contribuția lor la realizarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”, scrie Basilica.ro.

Aceștia au primit o diploma omagială și medalia comemorativă a Anului Centenar al Marii Uniri, informează Radio Trinitas.

Evenimentul a avut loc în Sala „Europa Christiana” a Palatului Palatului Patriarhiei, în prezența membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc.

În cuvântul său, Patriarhul Daniel a vorbit despre istoria realizării Marii Fresce a Ateneului Român și și-a exprimat recunoștința pentru lansarea filmului documentar, realizat de Trinitas TV, la 80 de ani de la inaugurarea Marii fresce a Ateneului, „care descrie pictural istoria poporului român”.

Patriarhul României a amintit că  în ziua de 21 mai 2018 în Sala Mare a Ateneului Român a avut loc „un eveniment cultural: un concert de muzică cultă românească și lansarea unui film documentar despre Marea Frescă”.

De asemenea, Patriarhul României a evidențiat că „opera monumentală a artistului Constantin Petrescu constituie, cea mai amlpă reprezentare în frescă a istoriei naționale”și că „din anul 1988, anul deschiderii Ateneului Român, s-a pus problema unei picturi monumentale realizate pe peretele circular al sălii mari”.

Fresca a fost realizată în cinci ani, a amintit Patriarhul României, „fiind inaugurată în data de 26 mai 1938 în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, voievodul Mihai, viitorul rege Mihai I”.