ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite vor continua „din nefericire” să întârzie publicarea dosarelor legate de asasinarea președintelui John F. Kennedy. Administrația Biden afirmă că de vină pentru întârziere este pandemia COVID-19.

Amânarea publicării informațiilor a fost anunțată într-un decret semnat de Joe Biden și difuzat de Casa Albă vineri, 22 octombrie, informează Fox News.

Actul normativ semnat de Biden precizează:

„O amânare temporară este necesară pentru a asigura protecția împotriva prejudiciilor identificabile la adresa apărării militare, operațiunilor secrete, a aplicării legii sau a desfășurării relațiilor internaționale care sunt de o asemenea gravitate încât prevalează asupra interesului public al unei desecretizări imediate.”

Au trecut aproape trei decenii de când, în 1992, Congresul Statelor Unite ale Americii a decis că „toate dosarele guvernului privind asasinarea președintelui John F. Kennedy (...) vor trebui în sfârșit desecretizate pentru a permite opiniei publice să fie pe deplin informată de povestea care înconjoară acest asasinat.”

Legea permite însă guvernului să amâne desecretizarea pentru „a se proteja față de un prejudiciu identificabil” la adresa securității naționale, după cum se arată în decretul semnat de Joe Biden.

Anul acesta, National Archives and Record Administration (NARA) a făcut cunoscut că „din nefericire, pandemia a avut un impact negativ asupra agențiilor” guvernamentale, de aceea NARA are nevoie de un răgaz suplimentar pentru a căuta materialele și „a maximiza cantitatea de informații publicate”, potrivit decretului lui Biden.

Totuși, administrația Biden promite că informațiile cele mai sensibile  vor fi date publicității în decembrie 2022. În schimb, materialul care a fost deja examinat și catalogat drept „adecvat pentru a fi dezvăluit publicului” va fi  publicat pe 15 decembrie anul acesta.

Aproximativ 250.000 de documente au fost deja făcute publice în legătură cu asasinarea lui Kennedy, însă ele nu pot fi examinate decât prin prezența fizică la College Park, sediul NARA din Maryland, mai arată actul normativ al lui Biden.

În virtutea noului decret, toate dosarele vor fi digitalizate.

Președintele John F. Kennedy a fost ucis în timp ce circula într-o limuzină decapotabilă, încadrată de cortegiul de securitate prezidențial, la Dallas, pe 22 noiembrie 1963.

Fostul membru al trupelor de pușcași marini, Lee Harvey Oswald, a fost arestat pentru crimă, însă a fost împușcat două zile mai târziu, în trasmisie directă la televiziune, de către un proprietar de cluburi de noapte, Jack Ruby. Acesta din urmă a decedat în 1967.

Asasinarea lui John F. Kennedy continuă să fie una dintre cele mai mari enigme din istoria omenirii, ea fiind subiectul a nenumărate dezbateri, cărți, filme documentare și artistice, inclusiv teorii ale conspirației.

Faptul că acum administrația Biden invocă pandemia de COVID-19 pentru a amâna dezvăluirile va da cu siguranță apă la moară unui nou val de speculații.