Colindele sunt cele care ne vestesc Nașterea Domnului. Se spune că sunt un mesaj de la Dumnezeu, care trebuie să răsune în casele românilor dinainte de Crăciun și până la Revelion.
 
Există colinde vechi, de tradiție, colinde moderne sau adaptări ale unor colinde occidentale. Puțini știu însă că printre zecile de colinde pe care ne-am obișnuit să le auzim an de an înaintea sărbătorii Nașterii Domnului există și unul scris de Mihai Eminescu.

Este singurul colind scris de Mihai Eminescu. A fost publicat în ediția de Crăciun, din 1933, a ziarului "Universul".

În anul 1933, ziarul "Universul" publica în ediția sa de Crăciun un colind inedit (singurul) al poetului Mihai Eminescu. Articolul menționa că în caietul pe care a fost scris originalul erau notate înca trei strofe neterminate însă de poet.

"Printre zecile de caete ale lui Eminescu - dăruite Academiei Romane de Titu Maiorescu, în 1902 - se găsește unul de 343 de file, înregistrat în Sala manuscriselor sub numarul 2276", nota Universul.

"Fila 203 a acestui caet cuprinde o poezie de Crăciun care avea să aibă șapte strofe cu rime încrucișate. Din ultimele trei strofe însă, Eminescu n’a așternut întregi decât versurile cu soț (al doilea și al patrulea): În leagan l’împăture /...Și magii alăture /Din ‘naltul tăriilor... /...Ș’a Sîntămariilor / Rădice coroanele... /...S’arate icoanele "

Ziarul "Universul" mai comenta: "Dar cele dintâi patru strofe le putem considera aproape definitive." (...)

Colinde, colinde /E vremea colindelor /Căci gheața se’ntinde/Asemeni oglinzilor./Și tremură brazii /Mișcând ramurelele /Caci noaptea de azi-i/

Cînd scântee stelele/Se bucur copii/Copiii și fetele /De dragul Mariei /Își își peptenă pletele.../De dragul Mariii /Ș’a Mântuitorului /Lucește pe ceruri /O stea călătorului…"

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews