ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cea de-a doua zi a vizitei lui Xi Jinping în Rusia, Vladimir Putin a transmis un mesaj ferm: Rusia recunoaște yuanul chinezesc în tranzacțiile internaționale, inclusiv în investițiile efectuate de ruși în țări străine, informează QZ.com, potrivit RTV. 

Într-o declarație comună de anunțare a acordurilor, China și Rusia au declarat că alianța lor nu este „de natură conflictuală și nu este îndreptată împotriva țărilor terțe". De asemenea, liderii au făcut apel la „accelerarea procesului de stabilire a unei ordini mondiale multipolare". Putin a menționat în mod special moneda chineză în contextul investițiilor rusești în țările în curs de dezvoltare.

„Suntem în favoarea utilizării yuanului chinezesc pentru decontările dintre Rusia și țările din Asia, Africa și America Latină", a declarat Putin. „Sunt încrezător că aceste forme de decontare în yuani se vor dezvolta între partenerii ruși și omologii lor din țările terțe."

La 21 martie, cei doi lideri mondiali au semnat 14 acorduri economice, de la cooperarea științifică la producția comună de programe de televiziune, în încercarea de a contrabalansa dominația mondială a dolarului american.

China a fost un colac de salvare economică pentru Rusia în contextul sancțiunilor internaționale care decurg din invazia sa în Ucraina, Beijingul fiind de acord să cumpere exporturile de petrol și gaze din țara izolată, deși la un preț redus.

Încercările lui Xi de a consacra yuanul ca monedă mondială fac parte din obiectivul guvernului chinez de a se implica mai mult în afacerile economice și politice globale.

Săptămâna trecută, Xi a negociat un tratat de pace între Arabia Saudită și Iran, cu scopul de a ajuta la încheierea unui război prin procură în Yemen. În știri conexe, Arabia Saudită ia în considerare posibilitatea de a vinde petrol Chinei pentru yuani în loc de dolari.