ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite și talibanii afgani au semnat sâmbătă la Doha (capitala Qatarului) un acord istoric, care deschide calea pentru o posibilă retragere totală a soldaților americani din Afganistan și pentru negocieri de pace interafgane după 18 ani de război, relatează AFP, citată de Agerpres

Negociatorul american Zalmay Khalilzad și liderul politic al talibanilor Abdul Ghani Baradar au semnat textul acordului și și-au strâns mâna, pe fondul aplauzelor și uralelor celor prezenți. 

SUA și talibanii afgani urmează să facă schimburi de deținuți, o acțiune destinată să stabileacă „încrederea” între cele două părți, potrivit acordului semnat sâmbătă la Doha.

„Peste 5.000 de deținuți (...) talibani și peste 1.000 de luptători (din forțele afgane susținute de Washington) vor fi eliberați până la 10 martie, prima zi a negocierilor interafgane”, se arată în textul acordului.

Negociat timp de un an și jumătate în Qatar, acordul a fost semnat de principalii negociatori ai celor două părți, Zalmay Khalilzad, de partea americană, și de liderul politic al insurgenților afgani, Abdul Ghani Baradar, în prezența secretarului de stat american Mike Pompeo.

Americanii sunt de acord să înceapă imediat o retragere treptată a trupelor lor, scăzându-și efectivele, de la cira 13.000 de soldați în prezent, la 8.600 de soldați în termen de 135 de zile.

Calendarul agreat în textul acordului prevede, în principiu, retragerea completă a tuturor forțelor străine din Afganistan „în termen de 14 luni de la semnarea acordului”.

Plecarea acestora este, însă, legată de respectarea de către talibani a angajamentelor de securitate și de progresele în viitoarele negocieri interafgane, potrivit declarațiilor unor înalți oficiali americani.

În schimbul acestei cereri-cheie, talibanii se angajează să interzică orice act de violență din teritoriile pe care le controlează și să inițieze negocieri reale cu guvernul de la Kabul, cu care au refuzat să discute până acum.

Conform acordului, aceste negocieri sunt programate să înceapă până la 10 martie, cel mai probabil la Oslo (capitala Norvegiei).

„Dacă talibanii nu își respectă angajamentele, ei își vor pierde șansa de a se discuta cu ceilalți afgani și de a delibera asupra viitorului țării lor”, a subliniat șeful Pentagonului, Mark Esper, care s-a aflat la Kabul pentru a semna o declarație comună cu guvernul afgan.

„Statele Unite nu vor ezita să anuleze acordul”, a avertizat oficialul american.

La rândul lor, talibanii au dat asigurări că își vor respecta angajamentele.