ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul European a ratificat marți, 27 aprilie 2021, cu o largă majoritate acordul comercial din cadrul Brexitului, iar Boris Johnson a calificat demersul drept un „ultim pas” după ani de negocieri vizând ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. „Acum e momentul să privim înainte spre viitor și să construim o Britanie Globală”, a spus premierul. Globală, dar proaspăt ieșită dintr-o uniune globalistă? Să vedem unde vrea să bată Boris Johnson...

El a subliniat că „această săptămână reprezintă un ultim pas la sfârșitul unui drum îndelungat, un pas care asigură stabilitatea unei noi relații cu UE ca parteneri comerciali de importanță vitală, în calitate de aliați apropiați de o suveranitate egală”.

La patru luni după încheierea acordului, survenită în Ajunul Crăciunului, 600 europarlamentari au aprobat zero-tarife și zero-cote asupra produselor. Doar cinci europarlamentari au votat împotriva acestui acord istoric, iar 32 s-au abținut, la patru ani după intrarea în vigoare a Articolului 50 vizând procesul Brexitului, în martie 2017.

Parlamentarii din Camera Comunelor au ratificat acordul comercial pe data de 30 decembrie 2020 cu 521 de voturi contra 73.

Lordul Frost, ministrul însărcinat cu soluționarea Brexitului, totodată fost negociator din partea Regatului Unit, a declarat că salută „din toată inima votul majoritar” și îi mulțumește omologului său, Michel Barnier, pentru „ajutorul pe care ni l-a acordat”. „Sper să putem deschide un nou capitol ca europeni, caracterizat printr-o cooperare prietenească între două entități suverane egale”, a transmis el pe Twitter, potrivit EVZ.ro, care citează un articol de James Crisp din The Telegraph, tradus în română de Alexandru Danga. 

Barnier a spus că europarlamentarii au dat „undă verde” acordului. „Acum, ține de responsabilitatea UE și a Regatului Unit ca angajamentele fiecăreia dintre părți să fie respectate”, a adăugat el.

Acordul dintre Regatul Unit și UE a fost aplicat provizoriu înaintea termenului-limită din 2020, care prevedea plecarea (britanicilor) fără acord, pentru ca parlamentul să aibă timp să-l poată examina înainte de a-l aproba. Acum el va intra oficial în vigoare pe 30 aprilie.

Acordul înlocuiește relațiile comerciale mai strânse pe care Regatul Unit le avea cu UE în calitate de stat membru. În cazul în care europarlamentarii l-ar fi respins, Regatul Unit și Uniunea Europeană ar fi fost siliți să întrețină relații comerciale mai puțin rentabile, în conformitate cu termenii absenței acordului.

Marți, europarlamentarii au votat acordul comercial și o rezoluție cu privire la el, dar rezultatul a fost anunțat abia miercuri.

Cu 576 de voturi contra 51 și cu 68 de abțineri, europarlamentarii au mai votat și o rezoluție fără caracter de lege cu privire la acordul comercial. Rezoluția califică Brexitul drept o „eroare istorică”.

„Consecința logică a retragerii Regatului Unit din UE, și mai ales eliminarea liberei circulații, este aceea că șansele oferite de economia bazată pe servicii a Regatului Unit s-au redus considerabil”, se arată în rezoluție.

Documentul cere comisiei să dea în judecată Regatul Unit din cauza unor presupuse încălcări ale Protocolului cu privire la Irlanda de Nord, și să facă asta „cu vigoare”. Se anunță deja o „prietenie” cu năbădăi între cei doi parteneri globali „de o suveranitate egală”!