ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trupe rusești "de menținere a păcii" au pornit spre Nagorno-Karabakh, provincia Armeniei atacată de Azerbaidjan, după ce s-a parafat un acord negociat de Moscova, anunțat ieri seară de premierul armean Nikol Pashinyan.

Anunțul, despre care președintele Armeniei, Armen Sarkisian a spus că a aflat de la radio, a declanșat proteste rapide și violente la Erevan. Protestatarii, mulți veterani ai războaielor îndelungate din zonă, au ocupat pentru o perioadă Parlamentul și alte clădiri guvernamentale acuzând guvernanții de trădare. Purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Ararat Mirzoyan, a fost spitalizat în urma rănilor grave suferite în timpul incidentelor.

De cealaltă parte, în Azerbaidjan, la Baku, înțelegerea politico-militară a adus jubilație, fiind considerată drept o capitulare a Armeniei. Conform acordului, Azerbaidjan va primi o parte din teritoriul disputat și 2000 de "pacificatori" ruși vor asigura cu tancurile lor impunerea acestuia. "Rezolvare" conflictului dă naștere ipotezei că tot mini-războiul a fost un exercițiu militar regizat de ruși.

Războiul declanșat de musulmanii azeri a durat șase săptămâni provocând mii de morți și răniți, circa 100.000 de refugiați și daune importante. Președintele Armen Sarkisian a anunțat azi declanșarea unor "consultații politice" pentru "unitate națională", conform agențiilor internaționale de presă.

Scenariul a fost prefigurat de ActiveNews în urmă cu o lună, într-un interviu în exclusivitate cu ambasadorul Armeniei în România, Excelența Sa Sergey Minasyan.

Dacă vor fi dislocate în zonă trupe rusești de „menținere a păcii” nu credeți că ar putea da naștere unei alte situații, asemănătoare celei pe care o avem noi în Transnistria, unde au venit și nu au mai plecat nici azi?, a fost una dintre întrebările ActiveNews adresate Ambasadorului Armeniei.

Citiți tot interviul aici: EXCLUSIV. Ambasadorul Armeniei în România acuză: "Erdogan a transferat teroriști islamici din Orientul Apropiat pentru a sprijini Azerbaidjanul în lupta împotriva armenilor în Nagorno-Karabakh". INTERVIU ActiveNews

Video: The Guardian