ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Activiștii pentru protecția climei din Austria au atacat un tablou de Gustav Klimt, aruncând un lichid negru și uleios, informează The Guardian.

Membrii Letzte Generation Österreich (Ultima Generație din Austria) au scris pe Twitter că au luat în vizor tabloul "Moartea și viața" din 1915, aflat la Muzeul Leopold din Viena, pentru a protesta împotriva utilizării combustibililor fosili de către guvernul lor.

După ce au aruncat lichidul în opera de artă, care nu a fost deteriorată, un activist a fost împins de un paznic al muzeului, în timp ce un altul și-a lipit mâna de geamul care acoperă pictura.

Grupul a declarat că protestează împotriva "forajului de petrol și gaze", pe care l-a numit "o condamnare la moarte a societății".

Într-o înregistrare video a incidentului, pe care grupul a postat-o online, unul dintre activiști poate fi auzit strigând: "Știm despre această problemă de 50 de ani - trebuie să acționăm în sfârșit, altfel planeta va fi distrusă".

După atac, poliția a sosit la muzeu, iar lichidul negru, pe care activiștii îl aduseseră într-o sticlă cu apă caldă pe sub haine, a fost curățat de pe sticla de protecție, a relatat agenția Austria Press.

Echipa de restaurare a muzeului a declarat ulterior că, deși pictura în sine nu a fost afectată, daunele aduse sticlei și ramei de securitate, precum și peretelui și podelei, au fost "evidente și semnificative".
 
VIDEO: