ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Actorul Vladimir Găitan a lansat un atac extrem de dur la adresa colegilor de breaslă care s-au transformat în protestatari de serviciu, pe treptele teatrelor, întrebându-i dacă au mers măcar o dată la cimitirul și la biserica Eroilor pentru a aprinde o lumânare pentru cei jertfiți în 1989. De  Ziua mondială a Teatrului, 27 martie, cunoscutul actor a vorbit, într-un interviu pentru Qmagazine.ro, despre protestele unor slujitori ai scenei, despre regrete și împliniri, dar și despre cum se fac astăzi actori pe bandă rulantă, Institutul de Teatru fiind dominat de oameni cu doctorate, dar care n-au nicio tangență cu scena.
 
„Implicarea în politică a actorilor nu o văd fericită. Noi trebuie să ne implicăm pe scenă și să ne vedem de misiunea noastră. Nu avem ce căuta pe scările teatrului cu bilețele în mână”, spune Vladimir Găitan, care consideră că astfel de manifestări nu onorează pe nimeni. Revolta actorului vine după ce actori ca Victor Rebengiuc, Marius Manole, Mihai Călin, Oana Pellea, Tudor Chirilă, solidari cu protestele magistraților, au transformat treptele teatrelor în scenă #Rezist.

„Implicarea în politică a actorilor nu o văd fericită. Noi trebuie să ne implicăm pe scenă și să ne vedem de misiunea noastră. Nu avem ce căuta pe scările teatrului cu bilețele în mână. Nu a fost deloc fericită această idee. Din păcate, se demonstrează că al nostru coleg Tudor Chirilă a luat-o puțin razna pentru că de curând s-a bătut. Este un fapt trist. Înțeleg că a tras un pumn unui om, l-a umplut de sânge. Asta nu ne face nouă bine, breslei noastre. Nu așa trebuie să ne comportăm”, spune actorul din ”Reconstituirea”.

Actorul consideră că „protestele noastre trebuie să fie pe scenă, în personajele noastre, în lumea pe care o creăm, pe care o înfierăm”.

„Au fost ani grei, am jucat într-un frig îngrozitor, cu spaima cenzurii și, totuși, am supraviețuit. Nu avem voie, ca actori, să ne manifestăm așa. Sunt foarte trist, mai ales că este Ziua Teatrului. Este vorba despre un coleg de-al meu, altfel un actor bun, dar asemenea manifestări nu onorează pe mine.
Am un actor pe care-l iubesc fără rezerve. Este vorba despre Mihai Constantin, băiatul marelui George Constantin. Mi se pare unul dintre vârfurile generației lui, un actor excepțional și, pe lângă el, mai sunt și alții, dar, unii dintre ei se risipesc în manifestări stradale, care nu fac parte din menirea noastră”, a declarat Vladimir Găitan. 

Cred că se întoarce Amza în mormânt

„Nu-l înțeleg pe Marius Manole care stă pe trotuarul Teatrului Național și adună semnături. Pentru ce să aduni semnături? Du-te, băiete pe scenă și joacă acolo! Se adună ele semnăturile, sunt alții pentru treaba asta. Menirea ta este să stai pe scenă, nu în fața teatrului și să aduni semnături. Mi se pare atât de degradant.

Mă gândesc la marii noștri actori care nu mai sunt printre noi, începând cu generația genială a lui Finteșteanu, Calboreanu, Amza. Ce ar spune oamenii ăștia? Cred că se întoarce Amza în mormânt. Fata lui adună semnături și mi se pare atât de trist. Suntem atât de fericiți că putem să ne exprimăm pe o scenă, să ne spunem durerile și probleme noastre, piesele noastre, mesajul este întotdeauna acolo, pe scândură, nu pe un trotuar în fața teatrului. Cei care au protestat au fost niște iluștri necunoscuți, care nu ne reprezintă pe noi, pe breasla noastră”.

 Mergeți la copiii ăia și puneți-le o lumânare!

„Uitați-vă la ce s-a ajuns! Să te bați ca un huligan și să-i spargi unuia nasul. La asta s-a ajuns și e degradant pentru meseria noastră. V-ați putea imagina vreodată că Finteșteanu sau Ștefan Iordache sau Amza să se bată pe stradă cu unul care nu știu ce i-a zis? Vi-i imaginați?”

Dacă îi întrebi pentru ce protestează,  nici nu știu ce scrie pe biletul ăla. Nu știu. Întrebi un actor despre legile Justiției, el habar n-are. Măcar să știi despre ce este vorba. Sunt dezamăgit. M-am închis în carapacea mea, în casă, cu niște oameni care îmi sunt dragi și atât tot. Eu nu pot să asist la situația asta care degenerează.

Patima asta, ura asta între români…. Cum este posibil, după ce am trecut prin nenorocita asta de Revoluție?  Aș vrea să-i întreb pe băieții ăștia care au stat cu bilete și au protestat: de câte ori s-au dus la cimitirul și la biserica Eroilor să pună o lumânare pentru tinerii care au murit pentru ca ei să stea pe stradă, să adune semnături? Să treacă pe la cimitirul ăla, atât.  Facem pariu că nu a fost niciunul? Nici Chirilă, nici Caramitru, nici Oana Pellea, nici… nimeni! Nici nu știu unde e. Dar, ei protestează. Ce protestați mă, fraților? Mergeți la copiii ăia și puneți-le o lumânare!

Ce se întâmplă cu copiii ăștia? Ce e în capul lor?”, se întreabă retoric actorul Vladimir Găitan.

Interviul integral poate fi citit AICI.