ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Politica nebunească a Uniunii Europene de a închide minele și a centralele nucleare în schimbul „iluziei verzi” eoliene și solare a lăsat cale liberă pentru supremația țarului de la Moscova.

Săptămâna trecută a fost încheiat acordul pentru exploatarea uriașului bazin gazeifer caspic, Chalous, a cărui valoare este estimată la peste 5,4 trilioane de dolari.

Partea leului a fost adjudecată de companiile rusești, urmate de cele chinezești și abia în final de cele iraniene, scrie OilPrice.com.

Împărțirea a fost realizată astfel în ciuda faptului că Chalous se află în sectorul iranian al Mării Caspice.

După ce ultimele cercetări au dovedit că Chalous este chiar mai vast decât se credea, instituții financiare din Germania, Austria și Italia și-au anunțat și ele participarea la investiție cu sume de ordinul miliardelor de dolari.

Un oficial rus implicat în negocierea acordului și citat de OilPrice a declarat:

„Acesta este actul final pentru a ne asigura controlul asupra pieței europene de energie.”

Estimările minime în privința zonei mai vaste a bazinelor petrolifere și gazeifere din Caspica, onshore și offshore, sunt de cel puțin 48 de miliarde de barili de petrol și 8,5 trilioane de metri cubi de gaze naturale.

În ultimii ani, Rusia a jucat un rol activ în operarea unei schimbări a statutului juridic al rezervelor din zona Caspicii. Drept urmare, partea Iranului a fost redusă dramatic, de la 50%-50% cu URSS (potrivit unui acord din 1921), la numai 11,875%.

Înainte de descoperirea câmpului Chalous, noua împărțire provoca Iranului pierderi de cel puțin 3,2 trilioane de dolari. Acum, cifra pierderilor regimului de la Teheran va fi mult mai mare.

Împărțirea celor peste 8 trilioane de metri cubi de gaze care se află în terenul Chalous fac ca rezervele naturale ale Rusiei să crească la 48 de trilioane de metri cubi.

Realist, însă, explică OilPrice, luând în considerare și uzura, pierderile și degradările terenurilor gazeifere , rezervele Rusiei se  cifrează la 39 de trilioane de metri cubi.

În schimb, chiar și cu procentul infim cu care se alege din împărțirea Chalous, Iranul devine cel mai mare deținător de gaze naturale din lume, cu 40 de trilioane de metri cubi.

După explozia prețurilor pe piața energetică europeană, sesizând oportunitatea, Rusia a forțat o modificare a planului de dezvoltare al Chalous, aflat în vigoare cu doar o lună în urmă, Moscova preluând conducerea autoritară a tuturor operațiunilor.

Companiile ruse Gazprom și Transneft vor deține împreună 40% din totalul acțiunilor.
 
China National Petroleum Corporation (CNPO) și China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) vor deține împreună 28% din acțiuni.

În schimb, firma iraniană Khazar Exploration and Production Company (KEPCO) va avea doar 25%.

Prin acordul de împărțire a terenului Chalous din zona Caspică, Rusia dă o teribilă lovitură geostrategică.

Compania Transneft estimează că Chalous singur poate acoperi 72% din întregul necesar de gaze naturale al Germaniei, Austriei și Italiei, annual, timp de 20 de ani neîntrerupți.

De asemenea, Chalous poate acoperi singur 52% din necesarul Uniunii Europene pentru aceeași perioadă.

În acest timp, UE își continuă politicile nebunești de a-și închide minele și centralele nucleare, în ciuda dovezilor că energia solară și eoliană este ineficientă. 
 

În afara dominației autoritare asupra pieței energetice europene, pe care Rusia și-o asigură prin exploatarea Chalous, ea realizează și uriașe câștiguri financiare.

La un preț estimat mediu anual de 800 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaze (în ultimele săptămâni, prețul a depășit cu mult această cifră), valoarea exporturilor de gaze din Chalous reprezintă minimum 450 de miliarde de dolari pe durata celor 20 de ani ai acordului.

După această perioadă, controlul a ceea ce va mai rămâne din Chalous va reveni Iranului pentru 50 de ani.