ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 28.02/13:10 Proiectul de lege prin care Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui - devine zi de sărbătoare legală și nelucrătoare a fost adoptat miercuri și de Camera Deputaților.

Propunerea legislativă a fost inițiată de un grup de 42 de senatori și deputați din întreg spectrul politic și a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Deputații au adoptat-o cu 233 voturi "pentru", 7 voturi "împotrivă"și 19 abțineri.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect. 
 
Știre inițială
 
Camera Senatului a aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, inițiat de deputatul UDMR Szabo Odon, care prevede că Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, să fie sărbătoare legală și nelucrătoare, anunță Ziarul Financiar.

„Inițiativa legislativă prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 țări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puține față de alte țări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 - 17 zile de sărbătoare legală. Și în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se arată în expunerea de motive semnată de deputatul UDMR Szabo Odon.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 139 din Legea 53/2003 - Codul muncii a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 86 voturi favorabile, unul împotrivă și o abținere.


Potrivit Codului Muncii, în prezent sunt 14 zile zile de sărbătoare legală și nelucrătoare:

- 1 și 2 ianuarie;

- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

- prima și a doua zi de Paști;

- 1 mai;

- 1 iunie;

- prima și a doua zi de Rusalii;

- Adormirea Maicii Domnului;

- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

- 1 decembrie;

- prima și a doua zi de Crăciun;

- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.