ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Străinii cumpără teren agricol românesc într-o veselie, alegîndu-l pe cel mai fertil și caută să „acapareze” proprietăți la preț cât mai mic, achiziționând mai ales de la țărani în vârstă și care nu își pot lucra singuri pământul. Acuzația a fost formulată în parlament de deputatul PSD Neculai Iftimie, scrie inpolitics.ro.


La loc de cinste, afirmă deputatul PSD, se află băncile străine, care cumpără cu sutele de mii de hectare, în general pentru speculă.
 
”Instituțiile financiar-bancare au acumulat în ultimii ani peste 100.000 de hectare de teren arabil în România, fiind nume importante precum Rabobank, una dintre cele mai importante bănci olandeze, Grupul italian Generali și Insight Investment din Marea Britanie. Se cumpără în general pentru a le arenda și a le revinde peste câțiva ani, în contextul în care hectarul românesc este mult mai ieftin decât în alte state, iar valoarea lui crește exponențial. Instituții bancare, fonduri de investiții, agenții imobiliare, fonduri de pensii și companii de asigurare au ajuns de mulți ani pe lista proprietarilor de terenuri arabile din România”. 

Iftimie susține, de asemenea, că  „potrivit unor estimări ale asociației EcoRuralis, împreună cu partenerii săi internaționali, între două și patru milioane hectare de terenuri agricole au fost „acaparate” de către diferiți actori naționali sau internaționali”. „De asemenea, dintre cele 9,3 milioane de hectare de teren arabil din România, în jur de un milion ar fi în posesia cetățenilor străini. Prețul terenurilor arabile a crescut de 25 de ori în ultimul deceniu, cu un ritm mediu de apreciere anuală de 40%”.
”În aceste condiții, îmi pun întrebarea firească, pe care și-o pune orice cetățean român – de ce se tergiversează adoptarea Legii pentru modificarea și completarea a Legii nr. 17/2014 privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole?” mai punctează deputatul.
 
Un studiu realizat în 2018 de către Transnational Institute pentru Comisia Europeană releva faptul că  există un fenomen de „acaparare" a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetățeni străini din afara UE. Potrivit cercetării, România a ajuns unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafețe străinilor. Concret, peste 40% din suprafața agrară românească era controlată, la acel moment, de străini. În urmă cu doar cinci ani, procentul nu depășea 10 la sută. Aproximativ 5,3 milioane de hectare au intrat sub controlul unor persoane fizice, fonduri de investiții, bănci și companii de asigurări străine. Această cifra îngrijorătoare este confirmată inclusiv de specialiștii din Ministerul Agriculturii.