ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amnesty International a acuzat aproape jumătate dintre statele membre UE, inclusiv România, că alimentează crimele și tortura în Egipt, prin exporturile de arme, se arată într-un raport al ONG-ului.

În pofida impunerii măsurii de suspendare a transferului de arme către Egipt, instituită după ce în august 2013, sute de protestatari au fost uciși de forțele de ordine, 13 din 28 de state membre UE au rămas printre principalii furnizori de armament și echipament de poliție către această țară.

În anul 2014, state membre UE au aprobat 290 de licențe pentru echipament militar cu destinația Egipt, în valoare totală de peste șase miliarde de euro. Printre echipamentele exportate se numără arme de mici dimensiuni, arme ușoare și muniție, vehicule blindate, elicoptere militare, armament greu destinat operațiunilor antiteroriste și militare și tehnologie de supraveghere.

Statele UE care au furnizat arme către Egipt prin exporturi sau intermediari începând cu anul 2013 sunt România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania și Marea Britanie.