ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un angajat al Muzeului Național de Artă al României (MNAR), referentul Cosmin Ungureanu, îl acuză pe pagina sa de Facebook pe directorul Călin-Alexiu Stegerean de hărțuire, discriminare și discreditare, dar și de hărțuire sexuală, în numele a șapte angajați ai muzeului, iar pe ministrul Culturii, Raluca Turcan, o acuză de complicitate la aceste fapte pentru că nu a răspuns la șapte memorii depuse pe acest subiect, transmite G4media.

În replică, directorul MNAR susține că nu a interacționat cu Cosmin Ungureanu din 2021, de când a preluat conducerea instituției, iar Ministerul Culturii precizează că nu are competența de a stabili dacă au existat sau nu cazuri de discriminare sau de hărțuire în cadrul muzeului, iar MNAR ”este o instituție publică care are personalitate juridică și care, totodată, are propriul consilier de etică și propriul Cod de conduită etică”, mai scrie sursa citată.

Ce afirmă presupusa victimă:

„ȘAPTE.

Nu mai puțin de ȘAPTE MEMORII au fost depuse de șapte angajați ai Muzeului Național de Artă al României (MNAR), în data de 19 aprilie 2024, înregistrate de la nr. 2311 la nr. 2317, și adresate doamnei Raluca Turcan, Ministra Culturii. Inclusiv prin notificare via e-mail. Toate cele șapte memorii (3-4 pagini fiecare) acuzau acte de hărțuire, discriminare și discreditare comise de directorul general al MNAR asupra celor șapte angajați. INCLUSIV HĂRȚUIRE CU TENTĂ SEXUALĂ (memoriul înregistrat cu nr. 2313 / 19.04.2024).

***
COMPLICITATE.

Acesta este cuvântul just. Nu „scăpare”, „neatenție”, „nepăsare” sau „indiferență”. În cele peste două luni scurse între timp, nici unul dintre cei șapte angajați ai MNAR nu a perceput vreo  reacție dinspre Ministerul Culturii. Doamna Turcan poate invoca orice, inclusiv campania electorală recentă. Însă realitatea – lipsită de farduri și filtre grafice – arată cât se poate de neechivoc: RALUCA TURCAN ESTE COMPLICE. De la înălțimea funcției ei ministeriale, prin lipsa de reacție sau prin indiferență, această persoană – o femeie!!! – a devenit COMPLICE CU HĂRȚUIREA SEXUALĂ exercitată într-o instituție din subordinea ei.

Dar dacă nu este doar indiferență?

***
Hărțuirea sexuală este o infracțiune prevăzută în art. 223 al Codului Penal.
***
În cele afirmate mai sus mă prevalez de prevederile Legii nr. 361 / 2022 privind protecția avertizorilor în interes public.
***
Fotografia care însoțește acest text (foto sus) a fost făcută în ziua de 16 mai 2024, la aproape o lună de când cei șapte angajați de la MNAR depuseseră memoriile la Ministerul Culturii. Timp în care doamna Turcan ar fi trebuit să afle. Și poate că și aflase.”

Mai zilele trecute, aceeași Turcan se burzuluia la IPS Teodosie pentru că „încurajează” abuzul psihologic asupra femeilor în timp ce ea acoperă un caz penal de hărțuire sexuală chiar sub fustele ei.

Clujeanul Călin-Alexiu Stegerean a fost implicat recent în scandalul falsurilor expuse de Adrian Năstase în expoziția Victor Brauner „Între oniric și ocult”.

Stegeran este și unul dintre curatorii expoziției „horror” a USR-istei penale detronate de la Sectorul 1, Clotilde Armand, cea cu ”rinocerul biped”, organizată în batjocora lui Brâncuși chiar de ziua lui.

Clujeanul a mai fost implicat și în alte scandaluri de alcov cultural. El a fost dat afară de Ministerul Culturii în 2017, în urma picării de două ori a concursului de manager al aceluiași Muzeu Național de Artă al României. La vremea respectivă a fost apărat de Pleșu și Patapievici. Ulterior el a câștigat un proces cu Ministerul Culturii pentru reinstalarea lui în funcție.