ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regizorul Corneliu Porumboiu și producătorul de film Ada Solomon au fost puși sub acuzare de procurorii DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, conform surselor judiciare, scrie Agerpres.

Cei doi, în calitate de suspecți, sunt acuzați pentru fapte mai vechi, din perioada 2013-2015, și au legătură cu finanțări obținute de mai multe case de filme, printre care și Castel Film, de la Centrul Național al Cinematografiei, o parte din banii spălați prin firme fantomă.
 
În dosar ar mai fi implicați și alți regizori și producători de film.

Conform unui comunicat al DIICOT, se efectuează în acest caz cercetări față de 100 de persoane fizice și juridice, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de aproximativ 9.970.344 lei.

Procurorii susțin că, în perioada 2013 - 2015, mai multe societăți comerciale au înregistrat în contabilitate și au declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la societăți comerciale ce aveau comportament specific societăților fantomă (nu funcționau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificați administratorii acestora, aceleași persoane aveau diferite calități în cadrul societăților, nu au depus sau au depus doar în parte declarațiile fiscale, aveau asociați persoane cetățeni străini ce nu au putut fi identificați pe teritoriul României).

O parte din membrii grupului figurau ca asociați sau administratori în cadrul mai multor societăți comerciale implicate în activitatea infracțională. Facturile emise și supuse controlului de către organele fiscale aveau același tipar, le lipseau mențiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat și vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societățile prestatoare, arată DIICOT.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO, mai informează AGERPRES.