ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un moment de reconciliere și unitate în Biserica Ortodoxă Română a avut loc cu prilejul slujbei de înmormântare a părintelui profesor univ. dr. Emilian Cornițescu, desfășurată vineri, 24 ianuarie, la Biserica „Sfânta Ecaterina” din București. ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, în Arhiepiscopia Bucureștilor, un semnal evident al reconcilierii dintre cei doi ierarhi, după tensiunile apărute recent.

ADEVARULBISERICII.RO publică în exclusivitate amănunte despre reconcilierea dintre cei doi ierarhi.

Slujba în Biserica „Sfânta Ecaterina” – semn al unității

Arhiepiscopul Tomisului, cunoscut pentru implicarea sa liturgică, a cerut binecuvântarea Patriarhului Daniel pentru a sluji în Capitală, în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Acest gest marchează o etapă importantă în relația dintre cei doi ierarhi, după ce Sfântul Sinod i-a restricționat recent lui ÎPS Teodosie posibilitatea de a sluji în afara eparhiei sale.

Slujba a fost oficiată în prezența unui sobor impresionant de preoți și diaconi, printre care părintele prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific, și numeroși profesori de teologie, foști studenți și credincioși. Discursurile rostite au subliniat personalitatea marcantă a părintelui Emilian Cornițescu, precum și legătura sa profundă cu teologia, educația și dialogul interreligios.

Mesajele rostite în cadrul slujbei

Părintele Ștefan Buchiu, delegatul Patriarhului Daniel, a evidențiat activitatea vastă a părintelui Emilian Cornițescu, descriindu-l drept „un reper de vocație autentică”.

„Contribuția sa cea mai importantă și durabilă rămâne în domeniul învățământului teologic. (…) A fost și rămâne un model de erudiție și dedicare pentru toți cei care l‑au cunoscut și au beneficiat de îndrumarea sa,” a spus părintele Buchiu.

La rândul său, ÎPS Teodosie a elogiat activitatea părintelui Cornițescu la Constanța:

„Dacă părintele profesor decan onorific a prezentat activitate de aici, eu ajungând în 2001 la Constanța, vreau să vă spun că, din același an când s-a și înființat, dintr-o grupă teologică, Facultate de Teologie de la Constanța ”Sfântul Apostol Andrei”, această facultate a început și cu părintele profesor Emilian Cornițescu. La un an am întemeiat și școala doctorală la Constanța, noi l-am avut cu toții apropiat. Participa la evenimentele noastre istorice și culturale întotdeauna și ne-a mângâiat adeseori cu cuvântul său la diferite momente de sărbătoare chiar și la sărbătorile Dobrogei și la sărbătorile religioase importante pe care le aveam în Arhiepiscopia Tomisului. Părintele profesor Emilian Cornițescu a fost un om foarte erudit. Cunoștea mai multe limbi, pe care le‑a predat și cu ajutorul cărora a susținut dialogul dintre comunitatea românească și cea iudaică. (…) Era un diamant care vorbea atât de frumos și aducea Sfânta Scriptură înaintea celor care căutau să o învețe”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie. Cu acest prilej, chiriarhul Tomisului i‑a conferit post‑mortem Ordinul eparhial „Crucea Apostolică Tomitană”.

Un semn al împăcării și unității

Faptul că ÎPS Teodosie a primit binecuvântarea Patriarhului Daniel pentru a sluji în București este un semn că dialogul și reconcilierea sunt posibile chiar și în momente de tensiune. Prin această decizie, cei doi ierarhi transmit un mesaj puternic de unitate în sânul Bisericii Ortodoxe Române, mai ales într-un context marcat de provocări și încercări.

La finalul slujbei, trupul părintelui Emilian Cornițescu a fost condus la cimitirul Parohiei Cernica, unde a fost înmormântat în nădejdea învierii. Momentul solemn a adunat preoți, studenți și credincioși care l-au omagiat pe cel care a fost un stâlp al teologiei românești.