ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adina Florea, procuroarea care ar fi trebuit să conducă Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, și-a retras candidatura din procedura de numire la SIIJ.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Daniela Stăncioi. Toate forțele i-au fost potrivnice Adinei Florea: fostul ministru PSD, Ana Birchall, ca și actualul ministru liberal Cătălin Predoiu s-au exprimat public împotriva procuroarei ca și împotriva SIIJ, scrie Qmagazine

Retragerea Adinei Florea ar putea fie să facă loc unui procuror mai simpatizat, fie este un alt  pas către mult dorita desființare a Secției.

„În cursul zilei de astăzi, doamna procuror Adina Florea a formulat cerere de retragere a candidaturii din procedura numirii în funcția de conducere din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, ca urmare a concursului susținut”, precizează CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a amânat de mai multe ori validarea Adinei Florea la conducerea SIIJ.

Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj la interviul susținut la CSM, pentru funcția de procuror-șef al SIIJ. Parte din membrii CSM au recurs la o serie de acțiuni, astfel încât această numire să nu poată fi făcută. Cea mai folosită strategie a fost cea lipsei de cvorum. Din cauza scandalului iscat pe absența nemotivată a membrilor de la ședințele pentru care sunt plătiți, la ultima ședință de plen s-a aplicat altă modalitate de sabotare a numirii: după mai multe ore de dezbateri, a fost egalitate perfectă (9-9), notează sursa citată.
 
Reamintim că, recent, cele mai importante instanțe din România au răspuns inițiativei ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, la întrebarea acestuia dacă Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, subiect de negocieri între PNL și USR înainte de dărâmarea guvernului Dăncilă, ar trebui să fie desființată, precizând că nu se impune o astfel de măsură. Atât Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și Curtea de Apel București, primele două instanțe judecătorești ca importanță din România, au opinat că SIIJ trebuie să existe în continuare, dar că sunt necesare unele revizuiri la legislația care operează în privința acestei unități speciale de Parchet. Au existat și opinii prodesființare, în special din rândul Parchetelor.