ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Modul în care definim căsătoria acum va influența generațiile viitoare, întrucât de definiția căsătoriei se leagă reglementarea multor altor instituții și realități juridice în societate, afirmă Adina Portaru, avocat în Bruxelles la ADF International,  organizație juridică internațională care luptă pentru apărarea drepturilor omului, intr-un interviu pentru ziarul Lumina.

Efectele provocate de legalizarea „căsătoriei” între persoane de același sex în anumite țări sunt vizibile mai ales în domeniul educației, libertății de exprimare, de asociere și al libertății contractuale, spune Adina Portaru. Ea amintește, de asemenea, că  Referendumul care va avea loc pe 6 și 7 octombrie este prima inițiativă cetățenească de după căderea comunismului, ceea ce constituie semnul unei democrații sănătoase.

Scopul inițiativei cetățenești este tocmai acesta: de a întări protecția căsătoriei în Consti­tuția României, prin aducerea definiției căsătoriei din Consti­tuție în concordanță textuală cu aceea din Codul Civil articolele 258 (4) și 259: „Căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii”.

„Această inițiativă are o importanță care vizează mai multe planuri. În primul rând, se referă la instituția fundamentală, de bază a societății noastre: căsătoria. Modul în care definim căsătoria acum va influența generațiile viitoare, întrucât de definiția căsătoriei se leagă reglementarea multor altor instituții și realități juridice în societate. În al doilea rând, este prima inițiativă cetățenească de după căderea comunismului, ceea ce constituie semnul unei democrații sănătoase. Mai mult, sprijinul de care se bucură acest demers reflectă faptul că românii doresc să traseze și să consfin­țească juridic, constituțional ­valori reprezentative pentru ­neamul nostru”, a declarat avocata.

Întrebată dacă era novoie de protecția constituțională a căsătoriei în contextul actual, Portaru spune că această „clarificare a definiției căsătoriei în Constituția României aduce nu doar coerență juridică (punând Constituția în con­cordanță cu Codul Civil în acest domeniu), dar pune și la adăpost căsătoria de posibile reinterpretări judiciare care ar ignora spiritul legii.”


Interviul integral poate fi citit AICI