ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA își vor plăti cotizația anuală de peste 200 de milioane de dolari la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) până la sfârșitul lunii februarie, după ce au revenit în cadrul OMS la decizia Administrației Biden, deși Donald Trump făcuse în iulie 2020 pasul de a demara retragerea țării sale din structura sanitară a ONU, pe care o acuza că a reacționat cu întârziere la pandemia de coronavirus. Dacă decizia lui Trump ar fi fost menținută, cel mai mare contribuabil din cadrul OMS ar fi părăsit structura internațională pe 6 iulie 2021.

Cu toate acestea, secretarul de stat Antony Blinken a anunțat miercuri faptul că SUA își vor achita până la sfârșitul acestei luni cotizația pentru apartenența la OMS aferentă anului trecut, potrivit Agerpres.

„Este un pas înainte esențial în respectarea obligațiilor noastre financiare” față de OMS „și reflectă angajamentul nostru reînnoit de a face în așa fel ca ea să beneficieze de susținerea de care are nevoie pentru a conduce răspunsul mondial împotriva pandemiei”, a declarat șeful diplomației americane în cadrul unei videoconferințe a Consiliului de Securitate consacrate vaccinării împotriva COVID-19.

Președintele democrat Joe Biden, validat în urma controversatelor alegeri din 3 noiembrie 2020, a oprit retragerea țării sale din OMS la câteva ore după începerea mandatului său, în ianuarie 2021. Dacă acesta nu ar fi anulat decizia lui Donald Trump, retragerea SUA ar fi devenit efectivă în iulie 2021, fapt care ar fi costat OMS pierderea celui mai important contributor financiar. Washingtonul virează între 400 și 500 de milioane de dolari pe an la bugetul OMS, care totalizează aproape trei miliarde de dolari.

Noua administrație a SUA a anunțat, recent, că se alătură programului COVAX pentru distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 în mod egal la toate țările lumii, indiferent de gradul lor de bunăstare sau sărăcie.