ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 22 martie 2024, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a desfășurat o primă etapă din seria de activități menite să refacă stocurile de șalău (Sander lucioperca) din Complexul lagunar Razim – Sinoie, acțiune ce respectă prevederile Planului de Management și Regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării în privința stopării declinului diversității biologice și conservarea patrimoniului natural.

În acest scop, bazinele de reproducere de la Baza de Cercetare de la Enisala a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au fost populate cu un număr de 224 reproducători selecționați, cu o vârstă minimă de 3 ani și o greutate de peste 2 kg, din specia Sander lucioperca obținuți în principal, din lacurile Complexului Lagunar Razim – Sinoie. Concomitent au fost amplasate saltele substrat, confecționate din nuiele flexibile din răchită, pentru depunerea icrelor.

ℹ️Câteva curiozități despre șalău:

Reproducerea are loc la temperaturi ale apei de 12-16 grade și este un pește care își păzește ponta. Femelele depun circa 150-180 mii icre, iar masculul după împerechere păzește icrele embrionate care aderă de crengi, plante acvatice, rădăcini sau resturi vegetale. Cu ajutorul înotătoarelor pectorale masculul creează curenți de apă pentru oxigenarea icrelor embrionate și împiedicarea depozitării mâlului. Larvele eclozează după 5-10 zile, funcție de temperatura apei.

Dintre speciile de apă dulce, șalăul are cea mai însemnată valoare comercială. Specie nemigratoare care trăiește în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare suportând apele salmastre, șalăul preferă apele curate, cu hrană abundentă și care prezintă zone cu nisip.

A.R.B.D.D., în calitate de administrator al resursei piscicole, a încheiat cu INCDDD un contract de servicii de refacere a stocurilor de șalău din Complexul lagunar Razim – Sinoie pentru producerea a 1.200 cuiburi embrionate, ce vor fi lansate în oboare special amenajate din Lacul Razim, până la sfârșitul lunii aprilie.