ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul prim-ministru Adrian Năstase susține, într-un articol postat pe blogul său, intitulat „Guvernul Iohannis subminează statul de drept din România”, că angajarea răspunderii guvernului pe legea bugetului este neconstitutională, nelegală si neregulamentară. Potrivit  fostului premier, dacă această procedură va fi acceptată de CCR, ea va reprezenta un precedent și fiecare guvern ce va urma va evita, în acest mod, rolul esențial al parlamentului. „Acesta va deveni un fel de Mare Adunare națională”, spune Năstase.

„Este neconstitutională deoarece proiectul de lege, conform Constitutiei, trebuie dezbătut in parlament. Acceptarea discretionară a unor amendamente de către guvern nu poate fi echivalată cu o dezbatere in parlament. Este nelegală deoarece incalcă legea 500 din 2002 privind finantele publice si modificările ulterioare care stabilesc rolul parlamentului in ceea ce priveste adoptarea bugetului.Este neregulamentară deoarece incalcă Regulamentul activitătilor comune ale Camerei si Senatului, din 2013, care instituie o procedură specială pentru adoptarea bugetului (depunere, comisii de fond, avize, dezbateri generale, adoptare amendamente, adoptare articole, etc)”, scrie Adrian Năstase.  Fostul lider PSD susține că nu ar fi vorba doar de o încălcare a statului de drept din România, ci și de o încălcare a „valorilor europene” care inseamnă transparență si dezbatere democratică.
 
Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că Guvernul își va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat, Legea asigurărilor sociale de stat și pe modificarea OUG 114. Orban a subliniat că o dezbatere în Parlament ar genera întârzierea bugetului.