ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


S-a încheiat, cu adevărat, epoca Liviu Dragnea pentru PSD, scrie fostul lider PSD Adrian Năstase pe blogul său, considerând că rezultatele alegerilor europarlamentare și prezidențiale din acest an nu sunt o catastrofă pentru PSD decât dacă nu sunt înțelese cauzele acestora.

„Viorica Dăncilă a încercat, din răsputeri, să arate că a înțeles mesajul alegătorilor transmis la alegerile europarlamentare, a realizat schimbări de mesaj însă, din păcate, ele nu au fost cunoscute de un număr suficient de mare de concetățeni. Se pare că nici strategia construită de consultanți nu a fost adecvată,”, scrie Adrian Năstase.

Fostul premier arată și ce trebuie să facă social-democrații pentru a se reorganiza după rezultatele acestor alegeri. „Cea mai mare greșeală însă pe care ar putea să o facă PSD acum ar fi să cadă într-un conflict intern menit a reașeza rapid scaunele în jurul mesei. Un congres la PSD în preajma Crăciunului ar fi nociv, deoarece există riscul unui transfer rapid de putere sub impactul emoțiilor, nu al calculului strategic cu argumente raționale și realiste”, avertizează Adrian Năstase. 

El spune că prioritatea imediată pentru PSD este „să blocheze hemoragia de parlamentari, deoarece Klaus Iohannis are tot interesul să-și consolideze majoritatea parlamentară, destul de fragilă, pentru proiecte politice importante pentru PNL: votul în două tururi de scrutin pentru alegerile locale, respectiv alocarea a 10% din mandatele parlamentare pentru diaspora”.
„Dacă PSD nu va dovedi înțelepciune, se vor lua decizii care ar putea reduce pentru timp îndelungat partidul la un palier de 20-25% din voturi. Ca atare, in opinia mea, conducerea PSD trebuie să-și extindă capacitatea de negociere parlamentară, pentru a depăși în cel mai scurt timp etapa izolării politice. Unificarea acțiunilor stângii ar fi doar primul pas, deoarece este evident că PSD își poate găsi și alți parteneri pentru „coaliții de voință”, punctuale, în parlament”, susține fostul lider social democrat. 
 
 
Numărătoarea voturilor din 99% dintre secțile de votare îl indică pe Klaus Iohannis, candidatul PNL, drept câștigător cu 63,1% al alegerilor prezidențiale. Viorica Dăncilă, contracandidata sa din partea PSD, a obținut doar 36,8%.