ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul premier Adrian Năstase consideră că rezultatul referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE reprezintă o mare frondă în Uniunea Europeană și revigorarea unui concept de suveranitate națională. Adrian Năstase a amintit de poziția  statelor din Grupul de la Visegrad, după criza refugiaților, care doresc o redefinire a relațiilor cu Bruxelles-ul, în vreme ce, spune fostul prim-ministru, România rămâne "disciplinată".

 Adrian Năstase a comentat, pentru Realitatea TV, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și efectele pe care acest eveniment le va avea

"Deși sună cinic, e clar că Germania a câștigat, după 70 de ani, războiul cu Mare Britanie. Sigur, sunt surprins de Brexit. Nu am urmărit atât de atent evoluțiile și campania pentru referendum, dar rațional, erau mai curând așteptări legate de un răspuns favorabil rămânerii în UE. Am învățat, în anii aceștia de politică, că de fapt la un referendum populația nu răspunde la întrebarea pusă, ci unor frustrări legate de numeroase alte chestiuni, de politică internă, dimensiunea emoțională contează și aglutinarea acestor elemente a dus la aceste rezultate", a spus Năstase.

"Practic, dacă facem comparație cu Urzeala Tronurilor, Marea Britanie e împărțită în două regate, cel de nord și el de sud. Aș titra, pentru emisiune, mai degrabă, 'Cod Portocaliu în UE'. Pentru că e începutul unui efect de bulgăre de zăpadă și e extrem de important să ne imaginăm toate efectele care vor urma", a spus Adrian Năstase.

Fostul premier consideră că decizia britanicilor evidențiază "o mare frondă în UE și revigorarea unui concept de suveranitate națională. Uitați-vă ce se întâmplă în grupul Visegrad, se încearcă redefinirea unor relații cu Bruxelles-ul. Noi rămânem disciplinați".

"Vedem că, după 70 de ani, Germania a câștigat războiul cu Marea Britanie. E clar că Germania va controla zona europeană iar Marea Britanie se va îndrepta spre Commonwealth, pornind și de la ideea că piața europeană a fost deja ocupată, mâna de lucru nu mai este așa ieftină.
Politica internă de uniformizare a Europei dusă de la Bruxelles a dus la o mare nemulțumire și la un drum în marșarier", a explicat Năstase.

El susține, de asemenea, că după  Brexit, "americanii vor avea mai puțină influență în interiorul Uniunii Europene".