ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Slugărnicia balcanică ar trebui diminuată, iar România trebuie să dea dovadă că e o țară care  ia propriile decizii. Comentariul îi aparține fostului premier Adrian Năstase, care publică pe blogul său un text despre  "statutul de colonie" al României.

Fostul prim ministru consideră că România își merită numele de colonie, în condițiile imixtiunilor repetate ale unor diplomați străini acreditați la București în viața politică a țării noastre.

"România își merită statutul de colonie. Periodic, apar diverși ambasadori străini – de obicei aceiași – în sir indian, și în momente specifice trimit declarații în care precizează – că nu comentează cazuri individuale dar „imunitatea nu trebuie folosită ca un scut”. Evident ca este vorba de imixtiuni inacceptabile in viata politică internă. Și în deciziile Parlamentului român. Imixtiuni interzise de Convenția de la Viena referitoare la dreptul diplomatic", scrie Adrian Năstase pe blogul său.

Fără să comenteze cazuri individuale, Adrian Năstase spune că nu i se pare normal ca un anumit ambasador să-l urmărească pe un parlamentar împotriva căruia oricum a început urmărirea penală, la fel cum făceau vechile colonii olandeze. Ulterior, face și o comparație cu țări ca Ungaria și Polonia.

"Ar putea fi făcute astfel de declarații în Ungaria sau în Polonia? Nu cred. Sau ar putea ambasadorul George Maior ca, în locul frumoaselor sale conferințe despre parteneriatul strategic româno-american, să critice, la Washington, nu cazuri individuale ci discursurile rasiste ale lui Donald Trump? Nu prea cred. Poate că ar putea, cel mult, să notifice nemultumirea guvernului român in legătură cu diverse legislatii. Evident, nu în ceea ce privește faptul că România a ridicat vizele pentru americani dar SUA ne comunică, în schimb, an de an,  că suntem pe drumul cel bun pentru visa waiver. Românii sunt buni, ca parteneri în „teatre”, dar nu pe teritoriul american", a comentat fostul premier.

Năstase încheie postarea prin precizarea că slugărnicia balcanică ar trebui diminuată și că România trebuie să dea dovadă că este o țară care trebuie să-și ia propriile decizii.

"Nu pot sa înțeleg slugărnicia noastra balcanică, lipsa de demnitate în a decide fără diriginți – sovietici, americani, germani, chinezi, etc., asumându-ne, cu bune si cu rele, drumul pe care mergem. De aceea, ne merităm MCV-ul, o lesă care ne ține „pe drumul cel bun”, a încheiat Adrian Năstase.