ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Adrian Năstase a sugerat pe site-ul său joi, 4 iunie, în ziua împlinirii Centenarului Tratatului de la Trianon, că actualul președinte al republicii nu a promulgat Legea adoptată de Parlament pentru marcarea solemnă a acestei zile, și că, probabil, tot el ar fi comandat transmiterea de instrucțiuni prin MAE și ICR pentru blocarea în străinătate a tuturor manifestărilor consacrate evenimentului. Fostul lider social-democrat se întreabă, retoric, dacă, pentru aceste lucruri, Klaus Iohannis ar merita decorația „Ordinul de merit” al Ungariei.  

„Astăzi, 4 iunie, se implinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, cu Ungaria, elaborat pe baza unei noi ideologii a relațiilor internaționale, definită de președintele american Wilson. Între altele, era vorba de principiul autodeterminării popoarelor.

Ca atare, „România mare a fost rezultatul luptei seculare a Europei națiunilor împotriva Europei imperiilor”.

Această bornă a istoriei românești – Centenarul semnării Tratatului de la Trianon, la 4 iunie 1920, de către dr. I.Cantacuzino și de Nicolae Titulescu, în numele României, trebuia marcată astăzi pe baza Legii inițiate de Titus Corlățean și Șerban Nicolae. Legea, aprobată de Parlament, nu a fost încă promulgată de Klaus Iohannis, cel care îl acuza pe Ciolacu că vrea să vândă Ardealul ungurilor.

Mai mult, prin MAE si ICR s-au transmis instrucțiuni (verbale?) pentru blocarea în străinătate a tuturor manifestărilor consacrate Zilei Trianonului.

În plus, Romfilatelia urma să introducă în circulație o emisiune de mărci poștale „Centenarul Tratatului de la Trianon”, pentru a aniversa 100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri. Pe timbrul emisiunii, care avea valoarea nominală de 8,5 lei, urma să fie ilustrat Nicolae Titulescu, prim delegat al României la Conferința de Pace de la Paris, având pe fundal Palatul Marele Trianon. Colița emisiunii descria o compoziție dedicată Centenarului Tratatului de la Trianon, semnat la 4 iunie. Lansarea acestor timbre omagiale a fost însă anulată.

Sunt două întrebări care apar:

1. Cine are, în România, autoritatea necesară pentru a bloca acastă mare sărbătoare a românilor și

2. Credeți că pentru aceste lucruri Klaus Werner Iohannis merită decorația „Ordinul de merit” al Ungariei, la fel ca Lasklo Tokes și Lucian Boia?”, a scris Adrian Năstase, joi, pe site-ul personal.
 
Președintele României nu numai că nu a marcat în nici un fel împlinirea joi a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, dar a și trimis vineri Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, unul din motivele din sesizare fiind că din actul normativ „nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews