ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un comentariu postat pe blogul său, fostul premier Adrian Năstase vorbește despre „o fractură evidentă” în raportul prezentat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, după evaluarea procurorului general și a șefei DNA. Năstase face și un pronostic sumbru pentru PSD: domeniul justiției rămâne apanajul președintelui, motiv pentru care se conturează un nou pact de coabitare.


„Există o fractură evidentă in raportul prezentat, aseară, de ministrul justiției, Tudorel Toader. Prima parte este o analiză juridică. Este adevărat, nu a funcționalității , a managementului celor două parchete, ci a jurispridenței CCR, în special a ultimei sale decizii. Concluzia juridică a Raportului a fost aceea că decizia a fost corectă! Veți spune că nu acesta era rolul evaluării. (...)”, spune Năstase, explicând în ce constă această fractură.

„Prima parte este riguroasă juridic, de fapt o analiză descriere de jurisprudentă și de coerență constituțională. A doua parte însă este o concluzie politică, o concluzie de oportunitate. Dacă veți revedea emisiunea mea de la Antena 3, cu Mihai Gâdea, de acum 10 zile, veți observa că am anticipat cu exactitate acest deznodământ. Am arătat rolul presiunii externe, rolul MCV, rolul intâlnirilor de la Bruxelles, rolul ambasadorului american, rolul protestelor din piată asupra deciziei ministrului.

În timpul ăsta, PSD și guvernul i-au dat „mână liberă” lui Tudorel Toader, lăsându-l de fapt singur să se bată cu toate aceste forțe. Cu alte cuvinte, au ales „pilotul” dar nu i-au dat „un plan de zbor”. Iar acum unii lideri par supărați că „pilotul” nu s-a transformat in kamikaze. Este clar, după părerea mea, că după externalizarea justiției din guvern (acceptarea unui ministru tehnocrat care să „repare” singur legislația în domeniul justiției și să-și  aleagă singur secretarii de stat), se conturează din nou un ‘domeniu rezervat’ în materia justiției pentru președinte, cu alte cuvinte un nou pact de coabitare", scrie Adrian Năstase pe blog.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut, miercuri, o conferință de presă în care a prezentat concluziile in legătură cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și procurorul general, Augustin Lazăr.   Deși raportul prezentat de Toader a desființat instituția condusă de Kovesi, acuzând-o că „și-a arogat competențe, a exercitat presiuni asupra Guvernului, și-a asumat o atribuție constituțională pe care nu o avea”,  ministrul Justiției a afirmat, in final, că nu este oportună declanșarea mecanismului instuțional de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA.